Από Wiki Grepolis GR
Αναθεώρηση ως προς 13:27, 14 Ιουνίου 2010 από τον Dungeon (συζήτηση | συνεισφορές) (Νέα σελίδα με 'Η Διήρης ήταν τύπος αρχαίου ελληνικού κωπήλατου, πολεμικού πλοίου σε αντιδιαστολή με το "στρο…')
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η Διήρης ήταν τύπος αρχαίου ελληνικού κωπήλατου, πολεμικού πλοίου σε αντιδιαστολή με το "στρογγυλό" που ήταν φορτηγό κωπήλατο πλοίο και όχι "αμφίπλωρο" όπως ήταν εκείνο. Μέχρι σήμερα αμφισβητείται ο τρόπος διάθεσης και χειρισμού των κουπιών (κωπών) του, όπως επίσης και η προέλευση της επινόησης. Πιστεύεται ότι πρόκειται για επινόηση των Φοινίκων, που χρησιμοποιήθηκε και επεκτάθηκε από τους Έλληνες[1] .

Η διήρης συναντάται για πρώτη φορά στην αρχαία ιστορία σε θραύσματα έργων τέχνης Ασσυριακής προέλευσης.Αυτό το άρθρο είναι για το αρχαίο πλοίο με δύο καταστρώματα των κουπιών, για άλλα παρόμοια σκάφη, βλέπει Αποθήκη Για το θεσμικό αρκτικόλεξο, δείτε Λατινοαμερικάνικο και καραϊβικό κέντρο στις πληροφορίες επιστημών υγείας.

Α διήρης είναι ένα σκάφος που εφευρίσκεται πιθανώς από το Phoenicians[1] ποιά πιό γνωστή χρήση ήταν ως τα αρχαία ελληνικά ναυτικό σκάφος αυτά ήταν 80 πόδια (24 μέτρα) πολύ με ένα μέγιστο μήκος ακτίνων περίπου 10 ποδιών (3 μέτρα). Τροποποιήθηκε από το unireme (ένα σκάφος που είχε μόνο ένα σύνολο κουπιών σε κάθε πλευρά) αλλά η διήρης είχε δύο σύνολα κουπιών σε κάθε πλευρά, ως εκ τούτου το όνομα. Είχε επίσης ένα μεγάλο τετραγωνικό πανί. Αυτό το σκάφος χρησιμοποιήθηκε επίσης από τους Ρωμαίους συχνά και χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του δεύτερου Εισβολές Caesar της Μεγάλης Βρετανίας. Εξελίχθηκε τριήρης. Συχνά θα υπεάρχε μια ομάδα ναυτικών και ενός διοικητή μονάδων (στο διοικητή δόθηκε μια σκηνή στην ανοικτή γέφυρα).

Το βρίσκουμε αρχικά καταγραμμένο στην αρχαία ιστορία στις ανακουφίσεις Assyrian του 8ου αιώνα.[2]

Η διήρης ονόματος προέρχεται από «δις» σημαίνοντας δύο και «- reme» σημαίνοντας τη σειρά.