Από Wiki Grepolis GR
Αναθεώρηση ως προς 08:52, 24 Δεκεμβρίου 2013 από τον Jbgt (Συζήτηση | συνεισφορές) (Κατασκευάζοντας ένα Αποικιακό Πλοίο)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


Στο Grepolis υπάρχουν δύο διαδικασίες μέσω των οποίων μπορείτε να αποκτήσετε μία νέα πόλη, η Αποίκηση και η Κατάκτηση. Από αυτές, η κατάκτηση θεωρείται ως η πλέον αποτελεσματική, παρόλο που είναι λίγο πιο περίπλοκη. Υπάρχουν δύο μέθοδοι για να την κάνετε, η πολιορκία και η Εξέγερση: Μερικοί κόσμοι χρησιμοποιούν την πολιορκία και άλλοι την εξέγερση και μπορείτε να δείτε ποια μέθοδος χρησιμοποιείται στον κόσμο που παίζετε πατώντας στις Πληροφορίες Κόσμων. Σε αυτήν εδώ τη σελίδα μπορείτε να βρείτε πληροφορίες σχετικά με την μέθοδο της πολιορκίας.

 • Λάβετε υπόψη σας ότι όπως και με τις άλλες μεθόδους απόκτησης νέων πόλεων, το Αποικιακό Πλοίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μία φορά. Μόλις πάρετε τη νέα σας πόλη, το Αποικιακό Πλοίο θα εξαφανιστεί.

Πολιορκία

Γενική επισκόπηση:

Η μέθοδος της Πολιορκίας διαφέρει από αυτή της Εξέγερσης σε πολλά σημεία. Το πιο σημαντικό από αυτά είναι ότι την πόλη δεν την παίρνετε την στιγμή που το αποικιακό φτάνει σε αυτήν. Η κατάκτηση με πολιορκία ήταν το επεκτατικό σύστημα που υπήρχε εξαρχής στο παιχνίδι και απαιτεί από τον παίκτη την πολιορκία της πόλης για 24 ώρες, σε ταχύτητα κόσμου 1, με το αποικιακό του, πριν καταλάβει την πόλη.

Προαπαιτούμενα

Για την κατάκτηση της πόλης χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο πρέπει να έχετε τα ακόλουθα:

Παρόλο που τα ανωτέρω είναι τα ελάχιστα προαπαιτούμενα, θα ήταν καλό να διατηρείτε ικανοποιητικό αριθμό στρατού ξηράς και ναυτικού έτσι ώστε να νικήσετε τις αμυντικές δυνάμεις που βρίσκονται μέσα στην πόλη που προσπαθείτε να πάτε.

*- Αν έχετε δικαίωμα μόνο για μία πόλη και στείλετε 3 Αποικιακά Πλοία να κατακτήσουν πόλεις, τα πρώτα 2 Αποικιακά Πλοία θα αποτύχουν και το τελευταίο θα ξεκινήσει την πολιορκία - Αν έχετε δικαίωμα για δύο πόλεις, τότε μόνο το πρώτο ΑΠ θα αποτύχει και τα υπόλοιπα δύο θα ξεκινήσουν τις πολιορκίες τους. Δεν παίζει ρόλο ο χρόνος αναχώρησης των ΑΠ, αλλά η σειρά με την οποία φθάνουν στον προορισμό τους.

Επιλέγοντας μία Πόλη

Υπάρχουν αρκετά πράγματα που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, όταν επιλέγετε μία πόλη για κατάκτηση:

 • Πόντοι Πόλης: Οι πόντοι μίας πόλης υποδηλώνουν πόσο ανεπτυγμένη είναι. Μία πόλη 175 πόντων έχει μόνο τα βασικά κτήρια, ενώ σε μία πόλη όπου όλα τα κτήρια έχουν αναβαθμιστεί στο μέγιστο δυνατό έχει 13.716 πόντους. Είναι λοιπόν σημαντικό όταν επιλέγετε τον στόχο σας, να βρείτε μία πόλη στο κατάλληλο μέγεθος. Αν καταλάβετε μία πόλη με λιγότερους από 2.000 πόντους, είναι πιθανό να καθυστερήσει την ανάπτυξή σας.

 • Πόντοι Αντιπάλου Παίκτη: "Μην δαγκώνετε παραπάνω απ' όσο μπορείτε να μασήσετε". Αν στοχεύσετε σε πόλη ενός παίκτη, πολύ ισχυρότερου από εσάς, είναι πολύ πιθανό να έχει αρκετή άμυνα για να καταστρέψει τις επιτιθέμενες δυνάμεις σας. Οι πόλεις φαντάσματα είναι καλοί στόχοι καθώς δεν προβάλλουν καμία αντίσταση.

 • Συμμαχία του Αντιπάλου Παίχτη: Αν η συμμαχία του αντιπάλου παίκτη είναι δυνατή και καλά οργανωμένη, τότε θα είναι αρκετά επικίνδυνο να επιτεθείτε, χωρίς να έχετε την υποστήριξη μιας εξίσου δυνατής συμμαχίας.

 • Τοποθεσία: Σκεφτείτε την θέση της δεύτερης πόλης σας με προσοχή. Κατακτώντας μία πόλη στο ίδιο νησί που βρίσκεται και η πρώτη σας, ή σε νησί χωρίς αγροτικά χωριά, θα περιορίσει αρκετά την ανάπτυξή σας. Επίσης σκεφτείτε πως θα αλληλοϋποστηρίζετε τις πόλεις σας, ένα ταξίδι 48 ωρών με το αποικιακό πλοίο δεν θα σας βοηθήσει αν δεχθείτε επίθεση.

 • Κρατήσεις Συμμαχίας: Αν είστε μέλος μιας Συμμαχίας τότε ελέγξτε την καρτέλα των κρατήσεων πριν επιλέξετε την πόλη ως στόχο, καθώς ένας άλλος σύμμαχος μπορεί να προσπαθεί να την κατακτήσει και έτσι να προκαλέσετε αμοιβαίες απώλειες και εκνευρισμό.

Να θυμάστε να αφιερώνετε αρκετό χρόνο και να σκεφτείτε προσεκτικά όταν επιλέγετε τον στόχο σας, καθώς κατακτώντας μία πόλη, δεν μπορείτε να την εγκαταλείψετε μετά, χωρίς να σας την κατακτήσει κάποιος άλλος παίκτης.

Μερικά παραδείγματα:

 • Ξεκινάτε μόλις τώρα, είστε ένας παίκτης 3.000 π. χωρίς συμμαχία

  • Η πόλη που στοχεύετε ανήκει σε παίκτη 20.000 π. που είναι μέλος μιας αξιοπρεπούς συμμαχίας

  • Το καλύτερο είναι να μην πάτε για την πόλη αυτή. Ακόμα και αν ο τρόπος που παίζουν είναι πολύ κακός, απλά ο στρατός τους θα είναι υπεράριθμος του δικού σας και θα είναι πολύ δύσκολο να πετύχετε. Δεδομένου του μεγέθους σας είναι καλύτερο: Α) Να εισέλθετε σε μία συμμαχία το συντομότερο δυνατό - δεν είναι πάντα οι μεγαλύτερες συμμαχίες οι καλύτερες και Β) να κατακτήστε πόλη ενός παίκτη αντιστοίχου μεγέθους με σας, ή το καλύτερο κατακτήστε μία πόλη φάντασμα.

 • Είστε ένας παίκτης 3.000 π. και ανήκετε σε μία πολύ καλή συμμαχία.

  • Η πόλη που στοχεύετε ανήκει σε παίκτη 30.000 π. που είναι μέλος μιας κακής συμμαχίας.

  • Ορμήξτε! Μπορεί να είναι μεγαλύτεροι από σας, αλλά είναι μόνοι τους. Περιμένετε και προσπαθήστε να διαγνώσετε πότε δεν είναι συνδεδεμένοι και χτυπήστε τότε. Πείτε στους συμμάχους σας να καθαρίσουν την πόλη για σας, ενημερώστε τους για την ακριβή (στο δευτερόλεπτο) ώρα άφιξης του ΑΠ στο στόχο και βάλτε τους να σας υποστηρίξουν μετά.

Για την πρώτη σας πόλη, ως νέος παίκτης, να επιθυμείτε μία πόλη που δεν θα προκαλεί, αλλά θα είναι αρκετά ανεπτυγμένη, ώστε να αξίζει να την κατακτήσετε. Να θυμάστε πάντα ότι δεν μπορείτε να εγκαταλείψετε με κανένα τρόπο μία πόλη, οπότε μόλις αποκτήσετε μία νέα, θα την έχετε για πάντα μαζί σας, μέχρι να την κατακτήσει κάποιος άλλος παίκτης. Επίσης μην παίρνετε μία πόλη που έχει κρατηθεί από άλλο σύμμαχο και προσπαθήστε να μην ξεκινάτε τόσους πολλούς πολέμους ταυτόχρονα!

Προετοιμασίες για την Κατάκτηση

Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να προετοιμάσετε πριν την διαδικασία της κατάκτησης.

Κράτηση πόλης

Βεβαιωθείτε ότι 'κρατήσατε' την πόλη, ώστε να μην σας την κατακτήσει από λάθος κάποιος σύμμαχος ή ακόμα και να σας σπάσει την πολιορκία!

Εκκαθάριση πόλης

Εκκαθάριση - εκτός της περιπτώσεως όπου η πόλη είναι ανενεργή ή σας παρέχεται ως δώρο από έναν συμπαίκτη σας, είναι πολύ πιθανό να συναντήσετε άμυνα από τον τρέχοντα ιδιοκτήτη της. Απαραίτητο λοιπόν είναι να εκκαθαρίσετε τις άμυνες με κύματα επιθετικών αποστολών, πριν ξεκινήσετε την προσπάθεια κατάκτησης, ώστε να είστε σίγουροι ότι θα επιτύχετε. Είναι καλό επίσης να στείλετε έναν κατάσκοπο από πριν ώστε να ξέρετε τι στρατεύματα πρέπει να εξουδετερώσετε.

Πριν κατακτήσετε μία πόλη, πρέπει να την εκκαθαρίσετε (δηλ. να εξουδετερώσετε όλα, ή τα περισσότερα, στρατεύματα που βρίσκονται σε αυτήν). Για να γίνει αυτό, μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

 1. Κατασκοπεύστε την πόλη για να δείτε πόση αντίσταση θα συναντήσετε.

  1. Μπορείτε να στείλετε μία μεγάλη κατασκοπεία, αποφεύγοντας έτσι την προειδοποίηση του ιδιοκτήτη της πόλης για το ότι σκοπεύετε να επιτεθείτε, ή μπορείτε να στείλετε πολλές μικρές κατασκοπείες των χιλίων νομισμάτων. Αυτό γεμίζει το σύστημα αναφορών του αντιπάλου (το οποίο τους γίνεται ενοχλητικό) και ταυτόχρονα ελπίζετε κάποια στιγμή να αδειάσει η σπηλιά του και να γίνει ευκολότερη η λήψη αναφοράς κατασκοπείας στο μέλλον.

 2. Επιτεθείτε με τις κατάλληλες δυνάμεις για να καταστρέψετε όλα ή τα περισσότερα στρατεύματα της πόλης.

  1. Αν χρειάζεται, ζητείστε βοήθεια από τους συμμάχους σας.

Κατασκευάζοντας ένα Αποικιακό Πλοίο

Πρέπει να κατασκευάσετε ένα Αποικιακό Πλοίο για να κατακτήσετε μία πόλη. Αυτό θέλει το χρόνο του καθώς πρέπει να συγκεντρώσετε έως και 10.000 από κάθε πόρο και μετά να περιμένετε περί τις 12 ώρες για να κατασκευαστεί, γι' αυτό βεβαιωθείτε ότι το έχετε κατασκευάσει πριν προχωρήσετε.

Η διαδικασία της Κατάκτησης με Πολιορκία

Αυτή εδώ η παράγραφος είναι η πιο σημαντική της σελίδας, καθώς εξηγεί πως δουλεύει η διαδικασία της κατάκτησης με πολιορκία. Στην πραγματικότητα είναι αρκετά απλό: Στέλνετε μία επίθεση, η οποία συμπεριλαμβάνει ένα αποικιακό πλοίο, σε μία άλλη πόλη και αν η επίθεση είναι επιτυχής, ξεκινά η περίοδος της πολιορκίας. Στην περίοδο της πολιορκίας, διάρκειας 24 ωρών για κόσμο με ταχύτητα 1, ο επιτιθέμενος θα προσπαθήσει να προστατέψει το αποικιακό του πλοίο, ενώ ο αμυνόμενος θα προσπαθεί να το καταστρέψει. Αν ο επιτιθέμενος καταφέρει να προστατέψει το αποικιακό πλοίο για τον δεδομένο χρόνο, τότε τελικώς κατακτά την πόλη.

Η σειρά των γεγονότων έχει ως εξής:

 1. Κατασκοπεύστε εκ νέου την πόλη για να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να αντιμετωπίσετε τυχόν υποστηρίξεις που έχουν εισέλθει σε αυτήν.

 2. Στείλτε μερικές επιθέσεις υπό την έννοια της επιβεβαιωμένης εκκαθάρισης της πόλης από όλα τα στρατεύματά της.

 3. Προγραμματίστε ένα ΑΠ ώστε να φθάνει στην πόλη μερικά δευτερόλεπτα μετά τις εκκαθαριστικές επιθέσεις. Αυτό μπορεί να σημαίνει να στείλετε το ΑΠ αρκετά πριν τις εκκαθαριστικές επιθέσεις.

 4. Προγραμματίστε αρκετές αποστολές υποστηρίξεως, έτσι ώστε να φτάνουν λίγο μετά την άφιξη του αποικιακού σας πλοίου.

 • Και πάλι είναι μία καλή ιδέα να μιλήσετε στους συμμάχους σας και να τους ζητήσετε να σας βοηθήσουν τόσο στις εκκαθαριστικές όσο και στις αποστολές υποστηρίξεως.


Προγραμματισμός επιθέσεων

Πρέπει οι επιθέσεις σας να είναι όσο πιο κοντά γίνεται μεταξύ τους. Παράδειγμα:

 • Τελευταία εκκαθαριστική φτάνει στις 23:59:58(δύο δλ πριν τα μεσάνυχτα)
 • Άφιξη αποικιακού στις 23:59:59
 • Άφιξη αποστολών υποστηρίξεως στις 00:00:00

Το παράδειγμα αυτό είναι ο ιδανικός συγχρονισμός. Καλό είναι να μην φτάνουν όλες οι αποστολές το ίδιο δευτερόλεπτο, καθώς δεν θα ξέρετε ποιά πραγματικά θα μπει πρώτη! Σημειώστε επίσης ότι ένας τέτοιος προγραμματισμός με τα ελάχιστα κενά χρειάζεται πολλή εξάσκηση, γι' αυτό μην ανησυχείτε αν δεν τα καταφέρετε την πρώτη φορά! Ή και τις πρώτες 100 φορές που θα κάνετε κατάκτηση. Θέστε το απλώς ως τον στόχο σας.

Κατά την διάρκεια της Πολιορκίας

Έχοντας εισβάλει επιτυχώς με το Αποικιακό σας Πλοίο στην εχθρική πόλη, εισέρχεστε στη δεύτερη φάση κατάκτησης μιας πόλης με πολιορκία. Μία αντίστροφη μέτρηση 24 ωρών ξεκινά και αν στο τέλος της το αποικιακό σας βρίσκεται ακόμα μέσα στην πόλη, τότε αυτή γίνεται δική σας. Γι' αυτό είναι σημαντικό να στείλετε τις υποστηρίξεις σας αμέσως μετά την είσοδο του αποικιακού. Μερικοί αφήνουν το αποικιακό σας πλοίο να εισέλθει, μόνο και μόνο για να το καταστρέψουν αμέσως μετά. Έτσι, θα ζητάτε από τους συμμάχους σας να επιτεθούν στην πόλη πριν την άφιξη του ΑΠ και να το υποστηρίξουν αμέσως μετά την άφιξή του.

 • Η διάρκεια της πολιορκίας είναι 24 ώρες σε κόσμους με ταχύτητα 1. Μειώνεται αναλογικά καθώς η ταχύτητα του κόσμου ανεβαίνει.

Μετά την ολοκλήρωση της Κατάκτησης

Μετά την ολοκλήρωση της κατάκτησης, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να τακτοποιήσετε...

Έρευνες

Μερικές φορές η πόλη που κατακτάτε, έχει ερευνήσει ορισμένες έρευνες τις οποίες θεωρείτε ότι δεν αξίζουν. Για το διορθώσετε αυτό όμως πρέπει να αφαιρεθεί ένας πόντος πολιτισμού, γι' αυτό πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί όταν επαναφέρετε τις έρευνες.

Θεός

Αν η κατακτηθείσα πόλη έχει ναό και λάτρευε ένα συγκεκριμένο θεό, τότε θα συνεχίσει την ίδια λατρεία. Προτείνεται να προσπαθείτε να λατρεύετε διαφορετικό θεό στη νέα σας πόλη απ' ότι στις άλλες σας πόλεις, έτσι ώστε να έχετε όσο το δυνατό περισσότερες θεϊκές δυνάμεις.

Γείτονες

Προσπαθείστε να μάθετε τους γείτονες και το νησί της νέας σας πόλης, μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο στο μέλλον.

Για τον Αμυνόμενο

Σημείωση: Αν έχετε κτήρια, μονάδες ή έρευνες στην ουρά κατασκευής και ένα αποικιακό πλοίο εισέλθει στην πόλη σας, τότε όλα αυτά που βρίσκονται στην ουρά ακυρώνονται.

Ως αμυνόμενος στη διαδικασία κατάκτησης με πολιορκία, έχετε μερικές επιλογές.

Ανιχνεύοντας την επίθεση Κατάκτησης

Μπορείτε να ανακαλύψετε εάν μία επίθεση κατάκτησης έρχεται με μία από τις παρακάτω μεθόδους:

 • Παρατηρώντας ότι ο χρόνος ταξιδιού της επίθεσης είναι πολύ μεγαλύτερος απ' ότι συνήθως.

 • Υπάρχουν πολλές αποστολές υποστηρίξεως γύρω από μία συγκεκριμένη επίθεση

  • Δηλ. Παρατηρείτε την άφιξη πολλών επιθέσεων από τον εχθρό σας, αλλά παράλληλα σας αποστέλλει και υποστηρίξεις. Η τελευταία επίθεση πριν την πρώτη αποστολή υποστηρίξεως, πιθανότατα (εκτός αν έχει μπερδέψει τον χρονισμό των αποστολών του), θα είναι αυτή που εμπεριέχει το Αποικιακό Πλοίο.

Προετοιμαστείτε για την επίθεση

Αν είστε σημαντικά μικρότερος του επιτιθέμενου, η καλύτερη περίπτωση είναι να εξουδετερώσετε την αποστολή του ΑΠ, αλλά όχι κάποια από τις άλλες επιθέσεις. Μπορείτε να το κάνετε αυτό με μία από τις παρακάτω μεθόδους:

 • Ζητήστε από ένα φίλο σας να σας στείλει αποστολές υποστηρίξεως πριν την άφιξη του ΑΠ και αποστολές επιθέσεως αμέσως μετά την είσοδο του ΑΠ στην πόλη σας

 • Βγάλτε έξω τις αμυντικές μονάδες σας, με επίθεση σε μία πόλη 175 πόντων, αρκετά μακριά ώστε να επιστρέψουν λίγο πριν την είσοδο του ΑΠ, αλλά προσέξτε να μην τα στείλετε σε πόλη που πιθανόν να έχει στρατεύματα δικά της μέσα.

 • Βγάλτε έξω τις επιθετικές μονάδες σας και ρυθμίστε τις έτσι ώστε να επιστρέψουν αμέσως μετά την είσοδο του ΑΠ στην πόλη σας, επανερχόμενα, θα επιτεθούν στο ΑΠ.

 • Αν έχετε Πυρπολικά, τότε κρατήστε τα μέσα στην πόλη για να αμυνθούν ενάντια στις εκκαθαριστικές επιθέσεις. Τα πυρπολικά δεν μπορούν να επιτεθούν σε ΑΠ ή μεταφορικά, οπότε αν τα βγάλετε μαζί με τα αμυντικά ή τα επιθετικά σας στρατεύματα, θα καταλήξουν να βοηθούν τον επερχόμενο κατακτητή

Αν ο επερχόμενος Κατακτητής είναι ισάξιός σας

Αν είστε σίγουροι ότι μπορείτε να υπερνικήσετε όλα τα στρατεύματα του κατακτητή, και αυτός έχει μόνο μία πόλη, τότε αφήστε μέσα όλο τον στρατό σας και θα λάβετε περισσότερους πόντους μάχης.

Επιπρόσθετα σημεία

Η κατάκτηση με πολιορκία μπορεί να σας μπερδέψει πολύ! Εντούτοις, μόλις κάνετε κτήμα σας τις βασικές αρχές της, είναι πραγματική απόλαυση!

Τελικά, η ιδανική κατάσταση θα είναι να μην μπορέσει το αποικιακό πλοίο του αντιπάλου σας να εισέλθει στην πόλη σας. Μόλις λοιπόν καταλάβετε ποια επίθεση περιλαμβάνει ΑΠ, ζητήστε υποστήριξη. Δοκιμάστε και σταματήστε το.

Αν νομίζετε ότι δεν μπορείτε να το σταματήσετε, ή σαν εναλλακτικό σχέδιο, να βάλετε τους συμμάχους σας να επιτεθούν στην πόλη σας. Θέλετε οι επιθέσεις τους να φτάσουν αμέσως μετά την άφιξη του εχθρικού αποικιακού στην πόλη σας. Έτσι θα ελαχιστοποιήσετε τον αριθμό των υποστηρίξεων που θα μπορέσει να εισχωρήσει ο αντίπαλος, στην πόλη σας.