Από Wiki Grepolis GR
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
μ (Μικρές αλλαγές στη σελίδα.)
(Ακύρωση Εντολής Επίθεσης/Υποστήριξης)
 
(9 ενδιάμεσες εκδόσεις από 4 χρήστες δεν εμφανίζονται)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
 +
<br />[[Category:Help File]]
 
==Βασικά==
 
==Βασικά==
  
''"Για τους γενναίους άντρες, τα τρόπαια που προσφέρει ο πόλεμος είναι η ελευθερία και η δόξα"
+
''"Για τους γενναίους άντρες, τα τρόπαια που προσφέρει ο πόλεμος είναι η ελευθερία και η δόξα"'' - Λυκούργος της Σπάρτης
''
 
Στο Grepolis όταν δύο μονάδες μάχονται μεταξύ τους, οι βασικές αξίες επίθεσης του επιτιθέμενου συγκρίνονται με την αμυντική αξία του αντιπάλου στο αντίστοιχο τύπο όπλου ( τα όπλα είναι είτε για μαχαίρωμα (Λόγχισμα), για συντριβή (Κρούση) ή για πυροβόλο-βολή (απόσταση). Το αποτέλεσμα της μάχης επηρεάζεται και από άλλους συγκεκριμένους παράγοντες, όπως το επίπεδο του τείχους της πόλης, τις θεϊκές δυνάμεις καθώς και από τον παράγοντα "Τύχη", ο οποίος αλλάζει για κάθε μάχη.
 
  
'''Αγορά'''
+
Το Grepolis χρησιμοποιεί ένα πολύ απλό σύστημα για να καθορίσει το αποτέλεσμα των μαχών. Όταν οι μονάδες μάχονται μεταξύ τους, οι βασικές αξίες επίθεσης του επιτιθέμενου συγκρίνονται με την αμυντική αξία του αντιπάλου στον αντίστοιχο τύπο όπλου. Υπάρχουν 3 τύποι όπλου:
  
''"Ο πόλεμος είναι περισσότερο θέμα χρημάτων παρά οπλισμού"''  
+
{|align="center" style="background:#FFE7B4" border="2px" cellpadding="2px"  cellspacing="1"
 +
!width="150px" | Τύπος Όπλου
 +
!width="150px" | Όνομα
 +
|-
 +
|align="center"|[[File:Def_hack.png]]
 +
|align="center"|'''Επίθεση με Κρουστικό Όπλο'''
 +
|-
 +
|align="center"|[[File:Def_pierce.png]]
 +
|align="center"|'''Επίθεση με Διατρητικό Όπλο'''
 +
|-
 +
|align="center"|[[File:Def_distance.png]]
 +
|align="center"|'''Επίθεση με Εκηβόλο Όπλο'''
 +
|}
  
Η [[αγορά]] είναι το κέντρο διοίκησης των στρατευμάτων σας. Κατά την άμυνα, βλέπετε τα στρατεύματα που είναι παρόντα στην πόλη. Αυτά θα αντισταθούν στην επερχόμενη επίθεση.  
+
Παράδειγμα: Επιτίθεστε σε μια πόλη που έχει μέσα μεγάλο αριθμό [[Ξιφομάχος|Ξιφομάχων]]. Αυτοί έχουν μεγάλη αμυντική αξία απέναντι σε Επίθεση με Εκηβόλο Όπλο, αλλά χαμηλή αμυντική αξία απέναντι σε Επίθεση με Διατρητικό Όπλο. Οι [[Οπλίτης|Οπλίτες]] θα ήταν η καλύτερη μονάδα για να επιτεθείτε ώστε να τους νικήσετε, αφού έχουν Διατρητική αξία επίθεσης 16.
  
Με ένα κλικ στο "Εξωτερικά" βλέπετε όλα τα στρατεύματα που ανήκουν στην πόλη αλλά βρίσκονται έξω από αυτήν. Αυτό συμπεριλαμβάνει στρατεύματα που επιτίθενται σε έναν εχθρό ή παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη σε κάποιο σύμμαχο.
+
Εκτός από τις βασικές επιθετικές και αμυντικές αξίες, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το αποτέλεσμα:
 +
* Το επίπεδο του [[Τείχος Πόλης|Τείχους]]: Επίπεδο 1-25
 +
* [[Θεϊκές Δυνάμεις]]
 +
* Οι τυχαίες τιμές της Τύχης (μεταξύ -30% και +30%) και του [[Ηθικό|Ηθικού]]
  
Ο "Προσομοιωτής" σας επιτρέπει να δοκιμάσετε πως θα συμπεριφερόταν μια μάχη. Είναι ένα δυνατό εργαλείο που σας δίνει μια ιδέα για τακτικές επίθεσης και άμυνας. Παρόλ' αυτά, ο προσομοιωτής δεν είναι ακριβής. Σας παρέχει μονάχα το πιο πιθανό αποτέλεσμα. Δε λαμβάνει υπόψιν τον παράγοντα της "Τύχης" σαν μέρος της μάχης, κάτι το οποίο τα στρατεύματα αντιμετωπίζουν.
+
===[[Αγορά]]===
 +
"''Ο πόλεμος είναι περισσότερο θέμα χρημάτων παρά οπλισμού''" - Θουκυδίδης
  
Ο "Πολιτισμός" αναγράφει την παρούσα πολιτισμική αξία της πόλης σας. Πόλεις με χαμηλή πολιτισμική αξία δεν έχουν δικαίωμα επέκτασης και δεν μπορούν να αποικήσουν άλλες πόλεις. Για παραπάνω πληροφορίες, δείτε παρακάτω το θέμα "Πολιτισμός"
+
Η Αγορά είναι το κέντρο διοίκησης των στρατευμάτων σας. Υπάρχουν τρεις επιλογές στην Αγορά που επηρεάζουν άμεσα τα στρατεύματά σας:
  
'''Επίθεση'''  
+
* '''Άμυνα''': Δείχνει τον συνολικό αριθμό στρατευμάτων στην πόλη και τα διαχωρίζει σε αυτά που είναι δικά σας και εκείνα που υπάρχουν ως υποστήριξη στην πόλη σας και από που προέρχονται.
 +
* '''Εξωτερικά''': Βλέπετε αν υπάρχουν στρατεύματα που ανήκουν στην πόλη σας αλλά βρίσκονται έξω από αυτήν και πού βρίσκονται. Αυτό συμπεριλαμβάνει στρατεύματα που επιτίθενται σε έναν εχθρό ή παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη σε κάποιο σύμμαχο.
  
''"Οι Σπαρτιάτες δε ρωτάνε πόσοι είναι, αλλά πού είναι"''  
+
* '''Προσομοιωτής''': Αν διαθέτετε μια αναφορά κατασκοπείας μπορείτε να εισάγετε τις πληροφορίες στον προσομοιωτή ώστε να σας παρέχει το πιο πιθανό αποτέλεσμα της μάχης. Μπορείτε να συμπεριλάβετε ξόρκια, μυθικές μονάδες και να εισάγετε τιμές για την τύχη και το ηθικό.
  
Εάν έχετε ήδη κατασκευάσει κάποιες μονάδες και θέλετε να κάνετε επίθεση στον εχθρό, πρέπει να επιλέξετε την πόλη ή το χωριό το οποίο θέλετε να χτυπήσετε και να επιλέξετε "Επίθεση". Θα χρειαστεί να λάβετε υπόψιν πως αυτά τα χωριά ή οι πόλεις μπορεί να έχουν άμυνα. Μία απερίσκεπτη επίθεση μπορεί να αποδειχτεί μοιραία με πολλές απώλειες!!
+
Η τελευταία καρτέλα - '''Πολιτισμός''' - σας επιτρέπει να πραγματοποιήσετε διάφορα γεγονότα ώστε να αυξήσετε τους [[Πολιτισμός|πόντους πολιτισμού]] (ή ΠΠ), οι οποίοι σας επιτρέπουν να κατέχετε επιπλέον πόλεις. Όσο περισσότεροι οι ΠΠ, τόσες περισσότερες πόλεις μπορείτε να κατέχετε.
  
Κανείς παίκτης δεν μπορεί να δεχτεί επίθεση κατά την διάρκεια προστασίας νέων παιχτών. Αυτό αρχίζει από την στιγμή που δημιουργήσετε το λογαριασμό και διαρκεί για επτά(7) μέρες.
+
===Επίθεση===
  
Όλες οι μονάδες έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά έτσι ώστε κάποιες μονάδες να είναι κατάλληλες για άμυνα και άλλες για επίθεση. Στην επίθεση οι μονάδες χρησιμοποιούν όπλο κρούσης, όπλα για μαχαίρωμα ή όπλο απόστασης. Στην άμυνα η κάθε [[Μονάδες|μονάδα]] ξεχωριστά έχει και διαφορετικές αξίες άμυνας για κάθε όπλο.
+
''"Οι Σπαρτιάτες δε ρωτάνε πόσοι είναι, αλλά πού είναι"'' - Αγησίλαος Β' της Σπάρτης
  
'''Υποστήριξη'''
+
Σε αυτή τη χρονική στιγμή που κατέχετε μεγάλο στρατό, θα θέλετε να επιτεθείτε ή να ληστέψετε άλλους παίχτες και Αγροτικά Χωριά για πρώτες ύλες και πόντους μάχης. Θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι και εσείς αλλά και ο στόχος σας δεν βρίσκονται πλέον υπό την '''Προστασία Αρχαρίου'''. Αν βρίσκεστε, τότε δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν επιθέσεις από ή προς εσάς σε αυτό το διάστημα.
  
''"Οι γενναίοι άντρες είναι το πιο δυνατό οχυρό μιας πόλης"''
+
[[File:AttackButton.png|left]]
  
Συχνά τυχαίνει σύμμαχοι ή φίλοι σας να χρειάζονται την βοήθεια σας. Εκτός από την υποστήριξη στέλνοντας πρώτες ύλες, μπορείτε επίσης να στείλετε στρατιωτικές μονάδες. Επιλέξτε την πόλη που θέλετε να υποστηρίξετε και επιλέξτε "Υποστήριξη". Επιλέξτε τα στρατεύματα που επιθυμείτε να στείλετε και πατήστε ξανά "Υποστήριξη".  
+
Αν η '''Προστασία Αρχαρίου''' δεν είναι πλέον ενεργή και έχετε επιλέξει τον στόχο σας, κάνετε κλικ σε αυτόν για να εμφανιστεί η επιλογή της επίθεσης. Αυτή η επιλογή θα είναι διαθέσιμη για Αγροτικά Χωριά, Πόλεις Φαντάσματα και πόλεις άλλων παιχτών. Θα πρέπει να πάρετε μια αναφορά κατασκοπείας πριν επιτεθείτε σε άλλο παίχτη, ειδικά αν είναι τόσο ενεργός όσο εσείς. Μία απερίσκεπτη επίθεση μπορεί να αποδειχτεί μοιραία με πολλές απώλειες και μπορεί επίσης να γυρίσει εναντίον σας και να δεχτείτε επίθεση.
  
Εάν οι μονάδες σας δεχτούν επίθεση στην πόλη του παίκτη που υποστηρίζετε, θα λάβετε μια αναφορά με τις χαμένες μονάδες. Όταν πλέον δεν είναι απαραίτητες μπορείτε να τις ανακαλέσετε. Πηγαίνετε στην Αγορά, επιλέξτε "Εξωτερικά" και επιστρέψτε τις μονάδες πίσω στην πόλη σας.  
+
Όλες οι μονάδες έχουν διαφορετικές αξίες έτσι ώστε κάποιες μονάδες να είναι κατάλληλες για άμυνα και άλλες για επίθεση. Θα ήταν συνετό να εξοικειωθείτε με αυτές τις αξίες ώστε να δημιουργήσετε αποτελεσματικές επιθετικές και αμυντικές δυνάμεις. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στον [[Μονάδες|πίνακα στρατευμάτων]] ή σε έναν από τους πολλούς [[Οδηγοί|οδηγούς]] του Wiki.
  
'''Διακοπή επίθεσης ή υποστήριξης'''  
+
=== Υποστήριξη===
 +
"'' Οι γενναίοι άντρες είναι το πιο δυνατό οχυρό μιας πόλης ''" - Αλκαίος
  
Όλες οι επιθέσεις και κινήσεις υποστήριξης μπορούν να διακοπούν εντός των πρώτων δέκα(10) λεπτών. Αργότερα τα στρατεύματα είναι ήδη αρκετά μακριά για να σας ακούσουν.
+
[[File:SupportButton.png|left]]
 +
Συχνά τυχαίνει σύμμαχοι και φίλοι σας να χρειάζονται την βοήθεια σας για να υπερασπιστούν τις πόλεις τους.  Η βοήθεια μπορεί να είναι με τη μορφή στρατευμάτων, πρώτων υλών και θεϊκών δυνάμεων, αν και κυρίως η υποστήριξη θα είναι απαίτηση για στρατεύματα για την υπεράσπιση της πόλης. Για να στείλετε υποστήριξη στην πόλη άλλου παίχτη, χρειάζεται να κάνετε κλικ στο κουμπί Υποστήριξη, το οποίο εμφανίζεται όταν επιλέγετε την πόλη. Από εκεί μπορείτε να στείλετε όσα στρατεύματα είστε ικανοί να διαθέσετε. Οι μονάδες ξηράς χρειάζονται μεταφορικά πλοία για να σταλούν.
  
'''Άμυνα'''  
+
Εάν οι μονάδες σας  δεχτούν επίθεση στην πόλη του παίκτη που υποστηρίζετε, θα λάβετε μια αναφορά με τις μονάδες που ίσως χάσατε.  ‘Οταν η πόλη είναι εκτός κινδύνου, μπορείτε να ανακαλέσετε όλες ή κάποιες από τις μονάδες μέσω της  [[Αγορά|Αγοράς]]  κάτω από την καρτέλα  '''Εξωτερικά'''.
  
Εάν δέχεστε επίθεση κατά συρροή αυτό συνήθως οφείλετε στο ότι ο εχθρός σας θέλει να κλέψει πρώτες ύλες ή να κατακτήσει την πόλη σας. Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν αποικιακά πλοία σημαίνει πως θέλει να κλέψει αποκλειστικά και μόνο πρώτες ύλες. Για να το αποτρέψετε αυτό, μπορείτε να κάνετε ορισμένα πράματα.
+
Η υποστήριξη μπορεί επίσης να είναι ένα εργαλείο στρατηγικής. Αν δέχεστε επίθεση, μπορείτε να κάνετε ''dodge''  στέλνοντας τις μονάδες σας σε άλλη πόλη και να τις ανακαλέσετε όταν χρειαστεί. Εκτός από αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις μονάδες σας σαν  ''συναγερμό'' (''tripwire'') για να καθορίσετε αν άλλοι παίχτες επιτίθενται σε μια πόλη από την οποία ληστεύετε πρώτες ύλες.
  
<ul><li>Κατασκευάστε όσο πιο δυνατό στρατό μπορείτε</li>
+
===Ακύρωση Εντολής Επίθεσης/Υποστήριξης===
<li>Επικοινωνήστε με την συμμαχία σας και ζητήστε βοήθεια</li>
 
<li>Χρησιμοποιείστε τις πρώτες ύλες για να χτίσετε την πόλη ή τον στρατό</li>
 
<li>Αυξήστε το επίπεδο την [[Αποθήκη|αποθήκης]] και του [[Τείχος Πόλης|τείχους]]</li></ul>
 
  
Όλες οι μονάδες έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά , έτσι κάποιες μονάδες είναι καλύτερες για άμυνα και άλλες καλύτερες για επίθεση. Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ : [http://wiki.gr.grepolis.com/wiki/%CE%9C%CE%BF%CE%BD%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CF%82 Μονάδες]
+
Αν στείλετε τις μονάδες σας σε μια τοποθεσία και αλλάξετε γνώμη, μπορείτε να ακυρώσετε την εντολή εντός των πρώτων δέκα(10) λεπτών. Αυτή μπορεί να είναι μια χρήσιμη τακτική καθώς μπορεί κάποιος παίχτης να ενεργοποιήσει την [[Εθνοφρουρά]] και να να στείλει τα στρατεύματά του εκτός πόλης. Αν περάσουν τα 10 λεπτά, δεν θα μπορείτε πλέον να ανακαλέσετε τις μονάδες σας.
.
 
  
'''Ταχύτητα'''  
+
'''Σημείωση:''' Όταν κατακτηθεί μια '''πόλη-φάντασμα''' και ενώ εσείς έχετε στείλει επίθεση με αποικιακό, το σύστημα θα σας εμφανίζει ότι μπορείτε να ακυρώσετε τη συγκεκριμένη επίθεση οποιαδήποτε στιγμή.
  
Ο χρόνος είναι χρήμα. Αυτό ισχύει και στο Grepolis. Η ταχύτητα των μονάδων ξηράς και θάλασσας είναι σημαντική στην περίπτωση που δεχτείτε επίθεση και πρέπει να ανασυνταχθείτε το συντομότερο δυνατό. Εάν  λεηλατείτε χωριά , γρηγορότερες μονάδες θα έχουν μεγαλύτερο κέρδος σε πρώτες ύλες.
+
===Άμυνα===
  
Μπορείτε να δείτε την ταχύτητα των μονάδων στην επισκόπηση μονάδων. Εάν στείλετε μικτές μονάδες, η ταχύτητα εξαρτάται από την πιο αργή μονάδα.  
+
Εάν δέχεστε επίθεση, είναι πιθανό να συμβαίνει για έναν από δύο λόγους: ο εχθρός θέλει να κλέψει τις πρώτες ύλες σας ή να κατακτήσει την πόλη σας. Στους κόσμους με το [[Σύστημα Εξέγερσης]], οι παίχτες μπορεί να βάλουν μια πόλη σε εξέγερση για να πανικοβάλλουν τον άλλο παίχτη, αλλά αν δεν δρομολογηθεί Αποικιακό Πλοίο προς την πόλη σας, μπορείτε να υποθέσετε ότι το μόνο που θέλουν είναι οι πρώτες ύλες σας. Για να αποτρέψετε πολλαπλές επιθέσεις, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να γίνει η πόλη σας λιγότερο ελκυστική:
  
'''Τείχος πόλης'''
+
* Αν είστε σε συμμαχία, επικοινωνήστε μαζί τους και ζητήστε βοήθεια
 +
* Αυξήστε το επίπεδο του τείχους για να αποκτήσετε ένα επιπλέον αμυντικό πλεονέκτημα
 +
* Κατασκευάστε περισσότερες αμυντικές μονάδες για να κερδίσετε τον επιτιθέμενο στρατό
 +
* Ενεργοποιήστε την εθνοφρουρά
 +
* Αυξήστε το επίπεδο την [[Αποθήκη|αποθήκης]] για να προστατέψετε περισσότερες πρώτες ύλες
 +
* Χρησιμοποιείστε όσες περισσότερες πρώτες ύλες μπορείτε για εμποδίσετε τον επιτιθέμενο παίχτη να σας τις κλέψει
  
Το τείχος της πόλης προσφέρει τεράστια αύξηση στην άμυνα της πόλης. Επηρεάζει την βασική άμυνα, όπως επίσης και την άμυνα των μονάδων σας.
+
Αν είστε ικανοί να κάνετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω, θα είστε ικανοί να αποτρέψετε μελλοντικές επιθέσεις στην πόλη σας. Σιγουρευτείτε ότι είστε εξοικειωμένοι με τον καλύτερο τρόπο άμυνας απέναντι στις επιθέσεις και προετοιμαστείτε για αυτές. Ο ακόλουθος πίνακας δείχνει ποιες μονάδες έχουν καλύτερη άμυνα απέναντι σε ποιες μονάδες: 
  
Το χτίσιμο του τείχους είναι σημαντικό από την αρχή κιόλας του παιχνιδιού, έτσι ώστε να μπορείτε να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας καλύτερα από τις επιθέσεις άλλων παικτών. Αργότερα, μια ολοκληρωμένη πόλη είναι η βάση για την αποτελεσματική άμυνα της πατρίδας σας.
+
{|align="center" style="background:#FFE7B4" border="2px" cellpadding="2px"  cellspacing="1"
 +
!width="100px" | Μονάδα
 +
!width="200px"| Δυνατή απέναντι σε
 +
!width="200px" | Αδύναμη απέναντι σε
 +
|-
 +
|align="center"| [[File:Sword_90x90.jpg]]
 +
|align="left"| '''Εκηβόλο (Καλύτερη) και Κρουστικό'''
 +
Τοξότες, Εκσφενδονιστές και Καταπέλτες
 +
|align="left"| '''Διατρητικό'''
 +
Οπλίτες και Άρματα
 +
|-
 +
|align="center"|[[File:Archer_90x90.jpg]]
 +
|align="left"| '''Διατρητικό (Καλύτερη) και Εκηβόλο'''
 +
Οπλίτες και Άρματα
 +
|align="left"| '''Κρουστικό'''
 +
Ξιφομάχοι και Ιππείς
 +
|-
 +
|align="center"|[[File:Hoplite_90x90.jpg]]
 +
|align="left"| '''Κρουστικό (Καλύτερη) και Διατρητικό'''
 +
Ξιφομάχοι και Ιππείς
 +
|align="left"| '''Εκηβόλο'''
 +
Εκσφενδονιστές
 +
|-
 +
|align="center"|[[File:Horseman_90x90.jpg]]
 +
|align="left"| '''Εκηβόλο(Καλύτερη) και Κρουστικό'''
 +
Τοξότες
 +
|align="left"| '''Διατρητικό'''
 +
Οπλίτες και Άρματα
 +
|-
 +
|align="center"|[[File:Chariot_90x90.jpg]]
 +
|align="left"| '''Κρουστικό (Καλύτερη) και Εκηβόλο'''
 +
Εκσφενδονιστές, Τοξότες και Ξιφομάχοι
 +
|align="left"| '''Διατρητικό'''
 +
Οπλίτες και Άρματα
 +
|}
  
 +
===Ταχύτητα===
  
'''Κατασκοπία'''
+
[[File:Speed.png|left]]
  
Η γνώση είναι δύναμη. Αυτό φυσικά ισχύει και στο Grepolis. Είναι ζωτικής σημασίας να ξέρετε το μέγεθος και τον χαρακτήρα του αντίπαλου στρατού. Εάν υποτιμήσετε την αμυντική απόδοση του αντιπάλου, είναι πιθανό να χάσετε ένα σημαντικό μέρος του στρατού σας. Εάν υπερεκτιμήσετε τον αντίπαλο σας , το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα λιγότερα τραγικό αλλά όχι το βέλτιστο. Θα μπορούσατε να έχετε σπαταλήσει χρόνο στην κατασκευή ενός στρατού ο οποίος δεν θα ήταν απαραίτητος για την επίθεση.
+
Όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα μιας μονάδας, τόσο γρηγορότερα θα φτάσει στο στόχο και θα επιστρέψει. Η ταχύτητα μιας μονάδας μπορεί να κάνει τη διαφορά στην περίπτωση που δέχεστε υποστήριξη στην ώρα της ή στέλνετε επίθεση που φτάνει την κατάλληλη στιγμή. Εάν στείλετε μεικτές μονάδες, η ταχύτητα εξαρτάται από την πιο αργή μονάδα.  
  
Για να μπορέσετε να κατασκοπεύσετε την εχθρική πόλη, είναι απαραίτητο να χτίσετε μία [[Σπηλιά]]. Όταν την χτίσετε μπορείτε να εκπαιδεύσετε κατάσκοπο.
+
* Για τις μονάδες ξηράς, η πιο αργή μονάδα είναι ο [[Καταπέλτης]] που έχει ταχύτητα 1
 +
* Το [[Αποικιακό πλοίο]] είναι η πιο αργή ναυτική μονάδα με ταχύτητα 3
  
Για να στείλετε κατάσκοπο πίσω από τις εχθρικές γραμμές, πρέπει να τοποθετήσετε ασημένια νομίσματα στην σπηλιά. Με αυτά να πληρώσετε τον κατάσκοπο και να του αναθέσετε να εισβάλει στην αντίπαλη πόλη μέσω του συμφραζόμενου μενού. Η επιτυχία της κατασκόπευσης δεν είναι εγγυημένη. Εάν η πόλη που πρόκειται να κατασκοπεύσετε έχει περισσότερα ασημένια νομίσματα στη Σπηλιά από αυτά που προσφέρατε, τότε ο κατάσκοπος αποτυγχάνει. Σε αυτήν την περίπτωση δε λαμβάνετε καμία αναφορά σχετικά με την εχθρική πόλη. Αντιθέτως, η εχθρική πόλη λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με το γεγονός ότι επιχειρήσατε να την κατασκοπεύσετε.
+
===Τείχος Πόλης===
  
Εάν η κατασκοπία πετύχει, εφόσον έχετε περισσότερα ασημένια νομίσματα από τον εχθρό, θα λάβετε μία αναφορά σχετικά με τη σύνταξη των εχθρικών στρατευμάτων.
+
Το χτίσιμο του [[Τείχος Πόλης|Τείχους Πόλης]] όχι μόνο σας δίνει πρόσβαση στο [[Ναός|Ναό]] , αλλά προσφέρει επίσης ένα αμυντικό μπόνους στις μονάδες σας όταν δέχεστε επίθεση. Κάθε επίπεδο τείχους αυξάνει το μπόνους. Το τελευταίο επίπεδο του τείχους προσφέρει τεράστια αύξηση στην άμυνα της πόλης απέναντι σε μια επίθεση, και ακόμη μεγαλύτερη σε συνδυασμό με τον [[Πύργος|Πύργο]] στα επόμενα στάδια του παιχνιδιού.  
  
  
''Εξαρτώμενοι από το ποιός θα νικήσει, γίνεται και η κατασκοπία, εντούτοις η κατασκοπία είναι η επένδυση του "επιτιθέμενου" για κατασκόπευση ώσπου να αδειάσει από ασημένια νομίσματα. Εάν ο παίκτης που δέχεται την κατασκόπευση , έχει λιγότερα ασημένια νομίσματα από τον κατάσκοπο του ενδιαφερόμενου, δεν βλέπει την προσπάθεια κατασκόπευσης τους και δε χάνει ασημένια νομίσματα.''
+
===Κατασκοπεία===
 +
{{main|Κατασκοπεία}}
 +
Η γνώση είναι δύναμη. Αυτό φυσικά ισχύει και στο Grepolis. Είναι ζωτικής σημασίας να ξέρετε το μέγεθος και τον χαρακτήρα του αντίπαλου στρατού. Εάν υποτιμήσετε την αμυντική απόδοση του αντιπάλου, είναι πιθανό να χάσετε ένα σημαντικό μέρος του στρατού σας. Εάν υπερεκτιμήσετε τον αντίπαλο σας, το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα λιγότερο τραγικό, αλλά όχι το βέλτιστο. Θα μπορούσατε να έχετε σπαταλήσει χρόνο στην κατασκευή ενός στρατού ο οποίος δεν θα ήταν απαραίτητος για την επίθεση.
  
==Για προχωρημένους==
+
Για να μπορέσετε να κατασκοπεύσετε την εχθρική πόλη, είναι απαραίτητο να χτίσετε μία Σπηλιά. Όταν την χτίσετε, μπορείτε να αναθέσετε έναν κατάσκοπο.
  
''"Οι Σπαρτιάτες δεν ρωτάνε πόσοι είναι, αλλά πού είναι"''
+
Για να στείλετε κατάσκοπο πίσω από τις εχθρικές γραμμές, πρέπει να τοποθετήσετε ασημένια νομίσματα στην σπηλιά σας. Με αυτά να πληρώσετε τον κατάσκοπο και να του αναθέσετε να εισβάλει στην αντίπαλη πόλη μέσω του συμφραζόμενου μενού. Ωστόσο, η επιτυχία της κατασκοπείας δεν είναι εγγυημένη. Εάν η πόλη που πρόκειται να κατασκοπεύσετε έχει περισσότερα ασημένια νομίσματα στη Σπηλιά από αυτά που προσφέρατε, τότε ο κατάσκοπος αποτυγχάνει. Σε αυτήν την περίπτωση δε λαμβάνετε καμία αναφορά σχετικά με την εχθρική πόλη. Αντιθέτως, η εχθρική πόλη λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με το γεγονός ότι επιχειρήσατε να την κατασκοπεύσετε.
  
Ποιός θέλει να μείνει στάσιμος την στιγμή που μπορεί να μάθει ακόμα περισσότερα μυστικά; Με τις πληροφορίες του προηγούμενου κεφαλαίου, είστε σε θέση να βγάλετε εις πέρας τις πιο σημαντικές αποστολές. Εάν όμως θέλετε να βελτιώσετε την αποδοτικότητα και να επιλέξετε την καλύτερη στρατηγική, διαβάστε τα παρακάτω άρθρα.  
+
Εάν η κατασκοπεία πετύχει, εφόσον έχετε περισσότερα ασημένια νομίσματα από τον εχθρό, θα λάβετε μία αναφορά σχετικά με τη σύνταξη των εχθρικών στρατευμάτων.
  
'''Βασική Άμυνα'''
+
==Για προχωρημένους==
  
Κάθε πόλη έχει την δική της βασική άμυνα. Βασική άμυνα σημαίνει πως οι πολίτες αμύνονται από μόνοι τους, χωρίς να υπάρχουν στρατιωτικές μονάδες στην μάχη. Επομένως, εάν στείλετε έναν απλό [[Ξιφομάχος|ξιφομάχο]] σε μία άδεια πόλη, αυτός θα πεθάνει. Η βασική άμυνα αυξάνεται ανάλογα με το επίπεδο του τείχους.
+
"''Οι Σπαρτιάτες δεν ρωτάνε πόσοι είναι, αλλά πού είναι''" - Αγησίλαος ο Β' της Σπάρτης
  
'''Διάθεση'''
+
Ποιός θέλει να μείνει στάσιμος την στιγμή που μπορεί να μάθει ακόμα περισσότερα μυστικά; Με τις πληροφορίες του προηγούμενου κεφαλαίου, είστε σε θέση να βγάλετε εις πέρας τις πιο σημαντικές αποστολές. Εάν όμως θέλετε να βελτιώσετε την αποδοτικότητα και να επιλέξετε την καλύτερη στρατηγική, διαβάστε τα παρακάτω άρθρα.
  
Η διάθεση επηρεάζει τον παράγοντα της τύχης σε κάθε μάχη. Μπορεί να ποικίλει μεταξύ -30 και +30. Πάντα αναγράφεται από την οπτική γωνία του επιτιθέμενου. Εάν ο επιτιθέμενος έχει +30% διάθεση, αυτό  σημαίνει πως η επιθετική ικανότητα των μονάδων αυξάνεται κατά 30%.
+
===Βασική Άμυνα===
  
'''Νυχτερινό bonus'''
+
Κάθε πόλη έχει την δική της βασική άμυνα. Βασική άμυνα σημαίνει πως οι πολίτες αμύνονται από μόνοι τους, χωρίς να υπάρχουν στρατιωτικές μονάδες στην μάχη. Επομένως, εάν στείλετε έναν απλό ξιφομάχο σε μία άδεια πόλη, αυτός θα πεθάνει. Η βασική άμυνα αυξάνεται ανάλογα με το επίπεδο του τείχους.
  
Το Grepolis.gr  έχει το νυχτερινό bonus ενεργοποιημένο. Αυτό σημαίνει πως από τις 23:00-09:00 ή από τις 00:00-08:00, τα στρατεύματα του αμυνόμενου μάχονται με αυξημένη δύναμη κατά 100%.
+
===Διάθεση===
  
'''Καταπέλτες'''
+
Η διάθεση επηρεάζει τον παράγοντα της τύχης σε κάθε μάχη. Μπορεί να ποικίλει μεταξύ -30 και +30. Πάντα αναγράφεται από την οπτική γωνία του επιτιθέμενου. Εάν ο επιτιθέμενος έχει +30% διάθεση, αυτό σημαίνει πως η επιθετική ικανότητα των μονάδων αυξάνεται κατά 30%.
  
Το αμυντικό τείχος του εχθρού είναι δυνατό για εσάς; Τότε χρειάζεστε δυνατούς [[Καταπέλτης|καταπέλτες]] για να διαπεράσετε το τείχος της αντίπαλης πόλης. Ο Μέγας Αλέξανδρος τους χρησιμοποίησε με μεγάλη επιτυχία και κατασκευάστηκαν αποκλειστικά και μόνο για πολιορκητικούς σκοπούς. Κατά την ετυμολογία  της λέξεως, εκτοξεύουν γιγάντιους ογκόλιθους στα τείχη του εχθρού, μειώνοντας την αποδοτικότητα τους. Αυτό συχνά αποδεικνύεται ένα σημαντικό συστατικό του επιτιθέμενου στρατού. Δεν είναι αποτελεσματικοί μόνο κατά το τείχος, αλλά επίσης οι αντίπαλες μονάδες εντός εμβέλειας καταστρέφονται γρήγορα.
+
===Bonus Νύχτας===
  
Το μειονέκτημα των καταπελτών είναι ότι κινούνται πολύ αργά.  
+
Το Grepolis.gr έχει το νυχτερινό bonus ενεργοποιημένο. Αυτό σημαίνει πως από τις 23:00-09:00 ή από τις 00:00-08:00, τα στρατεύματα του αμυνόμενου μάχονται με αυξημένη δύναμη κατά 100%.
Παρόλ' αυτά, μεταφέρουν πάρα πολύ μεγάλη ποσότητα λαφύρων.
 
  
==Ιδρύοντας την αυτοκρατορία σας==
+
===Καταπέλτες===  
  
Άλλες πόλεις θα κατορθώσουν να βοηθήσουν την πόλη σας, τους εαυτούς τους και να αναπτυχθούν. Μία πόλη μόνη της ποτέ δεν γίνεται υπερδύναμη. Θα χρειαστεί να ιδρύσετε και άλλες πόλεις - ίσως σε άλλα νησιά - γύρω στην ελληνική αυτοκρατορία. Παρακάτω, θα μάθετε πώς να κατακτήσετε και να διατηρήσετε άλλες πόλεις.  
+
Το αμυντικό τείχος του εχθρού είναι δυνατό για εσάς; Τότε χρειάζεστε δυνατούς καταπέλτες για να διαπεράσετε το τείχος της αντίπαλης πόλης. Ο Μέγας Αλέξανδρος τους χρησιμοποίησε με μεγάλη επιτυχία και κατασκευάστηκαν αποκλειστικά και μόνο για πολιορκητικούς σκοπούς. Κατά την ετυμολογία της λέξεως, εκτοξεύουν γιγάντιους ογκόλιθους στα τείχη του εχθρού, μειώνοντας την αποδοτικότητα τους. Αυτό συχνά αποδεικνύεται ένα σημαντικό συστατικό του επιτιθέμενου στρατού. Δεν είναι αποτελεσματικοί μόνο απέναντι στο τείχος, αλλά επίσης οι αντίπαλες μονάδες εντός εμβέλειας καταστρέφονται γρήγορα. Το μειονέκτημα των καταπελτών είναι ότι κινούνται πολύ αργά. Παρόλα αυτά, μεταφέρουν πάρα πολύ μεγάλη ποσότητα λαφύρων.
  
'''Πολιτισμική Αξία'''
+
==Ιδρύοντας την αυτοκρατορία σας==
  
Για να πάρετε άλλες πόλεις, πρέπει να κατέχετε πολιτισμικούς πόντους, αυτό επιτρέπει στους κατοίκους της άλλης πόλης να δεχτούν την υπεροχή σας. Αυτός ίσως να είναι και ο ιστορικός λόγος που η Σπάρτη δεν κατάφερε πότε να φτάσει το μέγεθος και την υπεροχή την Αθήνας.  
+
Η ίδρυση ή κατάκτηση άλλων πόλεων θα βοηθήσει την αρχική σας πόλη να αναπτυχθεί περαιτέρω. Μία πόλη μόνη της ποτέ δεν γίνεται υπερδύναμη. Θα χρειαστεί να ιδρύσετε και άλλες πόλεις - ίσως σε άλλα νησιά - αν θέλετε να δημιουργήσετε μια μεγάλη Ελληνική αυτοκρατορία. Στα επόμενα κεφάλαια, θα μάθετε πώς να κατακτήσετε και να διατηρήσετε άλλες πόλεις στην αυτοκρατορία σας.
  
Η μπάρα πολιτισμού της πόλης σας, η οποία βρίσκεται στην Αγορά σας, αναγράφει πόσες άλλες πόλεις η εκάστοτε πόλη μπορεί να δημιουργήσει.
+
===Πολιτισμική Αξία===
  
Για να αυξήσετε την πολιτισμική αξία μπορείτε να διοργανώσετε πανηγύρια. Αυτό θα αυξήσει την πολιτισμική αξία και θα κάνει την πόλη σας διάσημη. Οι επιλογές "Θεατρικές παραστάσεις", "Παρέλαση θριάμβου", "Ολυμπιακοί Αγώνες" και "Γιορτή πόλης" έχουν αυτόν τον σκοπό.
+
Για να κατακτήσετε άλλες πόλεις, πρέπει να κατέχετε πολιτισμικούς πόντους. Αυτό επιτρέπει στους κατοίκους της κατακτημένης πόλης να δεχτούν την υπεροχή σας. Αυτός ίσως να είναι και ο ιστορικός λόγος που η Σπάρτη δεν κατάφερε πότε να φτάσει το μέγεθος και την υπεροχή την Αθήνας.
  
'''Ίδρυση πόλης'''
+
Η μπάρα πολιτισμού της πόλης σας, η οποία βρίσκεται στην Αγορά σας, αναγράφει πόσες άλλες πόλεις η εκάστοτε πόλη μπορεί να δημιουργήσει.
  
Εάν δεν είστε αρκετά προχωρημένος και δυνατός για να κατακτήσετε μία πόλη, έχετε την επιλογή να ιδρύσετε μία. Αν και αυτό μπορεί να είναι μεγάλη βοήθεια, η πόλη αρχίζει από την αρχή. Οι κατακτημένες πόλεις διατηρούν τα κτήρια τους από τον προκάτοχο τους.
+
Υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά γεγονότα που μπορούν να αυξήσουν την πολιτισμική αξία μιας πόλης: "Θεατρικές παραστάσεις", "Ολυμπιακοί Αγώνες", "Παρέλαση θριάμβου" και "Γιορτή πόλης". Επίσης, έχουν διάφορες απαιτήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων περιλαμβάνουν την ανάπτυξη της ακαδημίας στο μέγιστο επίπεδο (επίπεδο 30). Κάθε γεγονός ολοκληρώνεται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Κάποια γεγονότα διαρκούν μέχρι πέντε ημέρες. Η Γιορτή Πόλης και οι Θεατρικές παραστάσεις απαιτούν επιπλέον ένα συγκεκριμένο ποσό πρώτων υλών, ενώ οι Ολυμπιακοί Αγώνες απαιτούν τη δωρεά 50 Χρυσών. (Μπορείτε να αποκτήσετε χρυσό αποκτώντας έναν λογαριασμό premium ή στρατολογώντας παίχτες). Για μια Παρέλαση Θριάμβου χρειάζεται να νικήσετε 300 εχθρικές μονάδες.
  
'''Κατάκτηση πόλης'''
+
===Ίδρυση πόλης===
 +
{{main|Αποίκηση}}
 +
Εάν δεν είστε αρκετά προχωρημένος και δυνατός για να κατακτήσετε μία πόλη, έχετε την επιλογή να ιδρύσετε μία μέσω της αποίκησης. Αν και αυτό μπορεί να είναι μεγάλη βοήθεια, η πόλη αρχίζει από την αρχή, σε αντίθεση με τις κατακτημένες πόλεις που διατηρούν τα κτίρια από τον προκάτοχο τους.
  
''Υποχρεούμαστε να είμαστε έτοιμοι για τον κίνδυνο'' - Αίσωπος
+
===Κατάκτηση πόλης===
  
Η τρίτη και τελευταία προϋπόθεση για να δημιουργήσετε νέα πόλη, είναι η δημιουργία αποικιακού πλοίου. Με το αποικιακό πλοίο, οι πρωτοπόροι μαζί με ζωτικής σημασίας υλικά καταφθάνουν στην νέα πόλη. Είναι νόμος πως δεν θα στείλετε το αποικιακό πλοίο ανυπεράσπιστο από μονάδες θαλάσσης και ξηράς στην νέα πόλη. Παρόλ' αυτά η ευημερία των πολιτών της νεοσύστατης πάσχει, καθώς έχετε ήδη καταστρέψει τον πυρήνα της στρατιωτικής άμυνας. Οι αποικιακές μονάδες σας χρειάζονται λίγο χρόνο, ώστε να πείσουν τους πολίτες από την πόλη που πρόκειται να κατακτηθεί. Εάν οι αποικιακές μονάδες επιβιώσουν σ' αυτόν το χρόνο, χωρίς να καταστραφούν, τότε η πόλη γίνεται δική σας. Από εδώ και στο εξής δεν έχετε να φοβάστε για αντίσταση των πολιτών. Τώρα μπορείτε να θαυμάσετε την πόλη σας.
+
"''Υποχρεούμαστε να είμαστε έτοιμοι για τον κίνδυνο''" - Αίσωπος
  
'''Σας κατέκτησαν;'''
+
Η τρίτη και τελευταία προϋπόθεση για να κατακτήσετε ή να ιδρύσετε μια νέα πόλη, είναι η δημιουργία αποικιακού πλοίου. Με το αποικιακό πλοίο, οι πρωτοπόροι μαζί με ζωτικής σημασίας υλικά καταφθάνουν στην νέα πόλη. Είναι νόμος πως δεν θα στείλετε το αποικιακό πλοίο ανυπεράσπιστο από μονάδες θαλάσσης και ξηράς στην νέα πόλη. Παρόλα αυτά, η ευημερία των πολιτών της νεοσύστατης πόλης πάσχει, καθώς έχετε ήδη καταστρέψει τον πυρήνα της στρατιωτικής άμυνας. Οι αποικιακές μονάδες σας χρειάζονται λίγο χρόνο, ώστε να πείσουν τους πολίτες από την πόλη που πρόκειται να κατακτηθεί. Εάν οι αποικιακές μονάδες επιβιώσουν σ' αυτόν το χρόνο, χωρίς να καταστραφούν, τότε η πόλη γίνεται δική σας. Από εδώ και στο εξής δεν έχετε να φοβάστε για αντίσταση των πολιτών. Τώρα μπορείτε να θαυμάσετε την πόλη σας.
 +
 +
===Σας κατέκτησαν;===
  
Τα πήραν όλα; Μην ανησυχείτε, στο Grepolis δεν σημαίνει το τέλος για εσάς. Εάν η πόλη σας κατακτήθηκε μπορείτε να αρχίσετε πάλι από την αρχή, και να αποφύγετε να λάθη που κάνατε προηγουμένως. Φυσικά καταλαβαίνουμε πως θα θέλετε να παραμείνετε στη συμμαχία σας. Η νέα σας πόλη θα τοποθετηθεί γύρω από παίκτες στο ίδιο επίπεδο με εσάς. Έχοντας πλέον την γνώση μπορείτε να γίνετε ακόμα πιο δυνατός.
+
Τα πήραν όλα; Μην ανησυχείτε, στο Grepolis δεν σημαίνει το τέλος για εσάς. Εάν η πόλη σας κατακτήθηκε μπορείτε να αρχίσετε πάλι από την αρχή, και να αποφύγετε τα λάθη που κάνατε προηγουμένως. Φυσικά καταλαβαίνουμε πως θα θέλετε να παραμείνετε στη συμμαχία σας. Η νέα σας πόλη θα τοποθετηθεί γύρω από παίκτες στο ίδιο επίπεδο με εσάς. Έχοντας πλέον την γνώση μπορείτε να γίνετε ακόμα πιο δυνατοί.

Τελευταία αναθεώρηση της 19:50, 28 Μαρτίου 2013


Βασικά

"Για τους γενναίους άντρες, τα τρόπαια που προσφέρει ο πόλεμος είναι η ελευθερία και η δόξα" - Λυκούργος της Σπάρτης

Το Grepolis χρησιμοποιεί ένα πολύ απλό σύστημα για να καθορίσει το αποτέλεσμα των μαχών. Όταν οι μονάδες μάχονται μεταξύ τους, οι βασικές αξίες επίθεσης του επιτιθέμενου συγκρίνονται με την αμυντική αξία του αντιπάλου στον αντίστοιχο τύπο όπλου. Υπάρχουν 3 τύποι όπλου:

Τύπος Όπλου Όνομα
Def hack.png Επίθεση με Κρουστικό Όπλο
Def pierce.png Επίθεση με Διατρητικό Όπλο
Def distance.png Επίθεση με Εκηβόλο Όπλο

Παράδειγμα: Επιτίθεστε σε μια πόλη που έχει μέσα μεγάλο αριθμό Ξιφομάχων. Αυτοί έχουν μεγάλη αμυντική αξία απέναντι σε Επίθεση με Εκηβόλο Όπλο, αλλά χαμηλή αμυντική αξία απέναντι σε Επίθεση με Διατρητικό Όπλο. Οι Οπλίτες θα ήταν η καλύτερη μονάδα για να επιτεθείτε ώστε να τους νικήσετε, αφού έχουν Διατρητική αξία επίθεσης 16.

Εκτός από τις βασικές επιθετικές και αμυντικές αξίες, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το αποτέλεσμα:

Αγορά

"Ο πόλεμος είναι περισσότερο θέμα χρημάτων παρά οπλισμού" - Θουκυδίδης

Η Αγορά είναι το κέντρο διοίκησης των στρατευμάτων σας. Υπάρχουν τρεις επιλογές στην Αγορά που επηρεάζουν άμεσα τα στρατεύματά σας:

 • Άμυνα: Δείχνει τον συνολικό αριθμό στρατευμάτων στην πόλη και τα διαχωρίζει σε αυτά που είναι δικά σας και εκείνα που υπάρχουν ως υποστήριξη στην πόλη σας και από που προέρχονται.
 • Εξωτερικά: Βλέπετε αν υπάρχουν στρατεύματα που ανήκουν στην πόλη σας αλλά βρίσκονται έξω από αυτήν και πού βρίσκονται. Αυτό συμπεριλαμβάνει στρατεύματα που επιτίθενται σε έναν εχθρό ή παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη σε κάποιο σύμμαχο.
 • Προσομοιωτής: Αν διαθέτετε μια αναφορά κατασκοπείας μπορείτε να εισάγετε τις πληροφορίες στον προσομοιωτή ώστε να σας παρέχει το πιο πιθανό αποτέλεσμα της μάχης. Μπορείτε να συμπεριλάβετε ξόρκια, μυθικές μονάδες και να εισάγετε τιμές για την τύχη και το ηθικό.

Η τελευταία καρτέλα - Πολιτισμός - σας επιτρέπει να πραγματοποιήσετε διάφορα γεγονότα ώστε να αυξήσετε τους πόντους πολιτισμού (ή ΠΠ), οι οποίοι σας επιτρέπουν να κατέχετε επιπλέον πόλεις. Όσο περισσότεροι οι ΠΠ, τόσες περισσότερες πόλεις μπορείτε να κατέχετε.

Επίθεση

"Οι Σπαρτιάτες δε ρωτάνε πόσοι είναι, αλλά πού είναι" - Αγησίλαος Β' της Σπάρτης

Σε αυτή τη χρονική στιγμή που κατέχετε μεγάλο στρατό, θα θέλετε να επιτεθείτε ή να ληστέψετε άλλους παίχτες και Αγροτικά Χωριά για πρώτες ύλες και πόντους μάχης. Θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι και εσείς αλλά και ο στόχος σας δεν βρίσκονται πλέον υπό την Προστασία Αρχαρίου. Αν βρίσκεστε, τότε δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν επιθέσεις από ή προς εσάς σε αυτό το διάστημα.

AttackButton.png

Αν η Προστασία Αρχαρίου δεν είναι πλέον ενεργή και έχετε επιλέξει τον στόχο σας, κάνετε κλικ σε αυτόν για να εμφανιστεί η επιλογή της επίθεσης. Αυτή η επιλογή θα είναι διαθέσιμη για Αγροτικά Χωριά, Πόλεις Φαντάσματα και πόλεις άλλων παιχτών. Θα πρέπει να πάρετε μια αναφορά κατασκοπείας πριν επιτεθείτε σε άλλο παίχτη, ειδικά αν είναι τόσο ενεργός όσο εσείς. Μία απερίσκεπτη επίθεση μπορεί να αποδειχτεί μοιραία με πολλές απώλειες και μπορεί επίσης να γυρίσει εναντίον σας και να δεχτείτε επίθεση.

Όλες οι μονάδες έχουν διαφορετικές αξίες έτσι ώστε κάποιες μονάδες να είναι κατάλληλες για άμυνα και άλλες για επίθεση. Θα ήταν συνετό να εξοικειωθείτε με αυτές τις αξίες ώστε να δημιουργήσετε αποτελεσματικές επιθετικές και αμυντικές δυνάμεις. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στον πίνακα στρατευμάτων ή σε έναν από τους πολλούς οδηγούς του Wiki.

Υποστήριξη

" Οι γενναίοι άντρες είναι το πιο δυνατό οχυρό μιας πόλης " - Αλκαίος

SupportButton.png

Συχνά τυχαίνει σύμμαχοι και φίλοι σας να χρειάζονται την βοήθεια σας για να υπερασπιστούν τις πόλεις τους. Η βοήθεια μπορεί να είναι με τη μορφή στρατευμάτων, πρώτων υλών και θεϊκών δυνάμεων, αν και κυρίως η υποστήριξη θα είναι απαίτηση για στρατεύματα για την υπεράσπιση της πόλης. Για να στείλετε υποστήριξη στην πόλη άλλου παίχτη, χρειάζεται να κάνετε κλικ στο κουμπί Υποστήριξη, το οποίο εμφανίζεται όταν επιλέγετε την πόλη. Από εκεί μπορείτε να στείλετε όσα στρατεύματα είστε ικανοί να διαθέσετε. Οι μονάδες ξηράς χρειάζονται μεταφορικά πλοία για να σταλούν.

Εάν οι μονάδες σας δεχτούν επίθεση στην πόλη του παίκτη που υποστηρίζετε, θα λάβετε μια αναφορά με τις μονάδες που ίσως χάσατε. ‘Οταν η πόλη είναι εκτός κινδύνου, μπορείτε να ανακαλέσετε όλες ή κάποιες από τις μονάδες μέσω της Αγοράς κάτω από την καρτέλα Εξωτερικά.

Η υποστήριξη μπορεί επίσης να είναι ένα εργαλείο στρατηγικής. Αν δέχεστε επίθεση, μπορείτε να κάνετε dodge στέλνοντας τις μονάδες σας σε άλλη πόλη και να τις ανακαλέσετε όταν χρειαστεί. Εκτός από αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις μονάδες σας σαν συναγερμό (tripwire) για να καθορίσετε αν άλλοι παίχτες επιτίθενται σε μια πόλη από την οποία ληστεύετε πρώτες ύλες.

Ακύρωση Εντολής Επίθεσης/Υποστήριξης

Αν στείλετε τις μονάδες σας σε μια τοποθεσία και αλλάξετε γνώμη, μπορείτε να ακυρώσετε την εντολή εντός των πρώτων δέκα(10) λεπτών. Αυτή μπορεί να είναι μια χρήσιμη τακτική καθώς μπορεί κάποιος παίχτης να ενεργοποιήσει την Εθνοφρουρά και να να στείλει τα στρατεύματά του εκτός πόλης. Αν περάσουν τα 10 λεπτά, δεν θα μπορείτε πλέον να ανακαλέσετε τις μονάδες σας.

Σημείωση: Όταν κατακτηθεί μια πόλη-φάντασμα και ενώ εσείς έχετε στείλει επίθεση με αποικιακό, το σύστημα θα σας εμφανίζει ότι μπορείτε να ακυρώσετε τη συγκεκριμένη επίθεση οποιαδήποτε στιγμή.

Άμυνα

Εάν δέχεστε επίθεση, είναι πιθανό να συμβαίνει για έναν από δύο λόγους: ο εχθρός θέλει να κλέψει τις πρώτες ύλες σας ή να κατακτήσει την πόλη σας. Στους κόσμους με το Σύστημα Εξέγερσης, οι παίχτες μπορεί να βάλουν μια πόλη σε εξέγερση για να πανικοβάλλουν τον άλλο παίχτη, αλλά αν δεν δρομολογηθεί Αποικιακό Πλοίο προς την πόλη σας, μπορείτε να υποθέσετε ότι το μόνο που θέλουν είναι οι πρώτες ύλες σας. Για να αποτρέψετε πολλαπλές επιθέσεις, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να γίνει η πόλη σας λιγότερο ελκυστική:

 • Αν είστε σε συμμαχία, επικοινωνήστε μαζί τους και ζητήστε βοήθεια
 • Αυξήστε το επίπεδο του τείχους για να αποκτήσετε ένα επιπλέον αμυντικό πλεονέκτημα
 • Κατασκευάστε περισσότερες αμυντικές μονάδες για να κερδίσετε τον επιτιθέμενο στρατό
 • Ενεργοποιήστε την εθνοφρουρά
 • Αυξήστε το επίπεδο την αποθήκης για να προστατέψετε περισσότερες πρώτες ύλες
 • Χρησιμοποιείστε όσες περισσότερες πρώτες ύλες μπορείτε για εμποδίσετε τον επιτιθέμενο παίχτη να σας τις κλέψει

Αν είστε ικανοί να κάνετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω, θα είστε ικανοί να αποτρέψετε μελλοντικές επιθέσεις στην πόλη σας. Σιγουρευτείτε ότι είστε εξοικειωμένοι με τον καλύτερο τρόπο άμυνας απέναντι στις επιθέσεις και προετοιμαστείτε για αυτές. Ο ακόλουθος πίνακας δείχνει ποιες μονάδες έχουν καλύτερη άμυνα απέναντι σε ποιες μονάδες:

Μονάδα Δυνατή απέναντι σε Αδύναμη απέναντι σε
Sword 90x90.jpg Εκηβόλο (Καλύτερη) και Κρουστικό

Τοξότες, Εκσφενδονιστές και Καταπέλτες

Διατρητικό

Οπλίτες και Άρματα

Archer 90x90.jpg Διατρητικό (Καλύτερη) και Εκηβόλο

Οπλίτες και Άρματα

Κρουστικό

Ξιφομάχοι και Ιππείς

Hoplite 90x90.jpg Κρουστικό (Καλύτερη) και Διατρητικό

Ξιφομάχοι και Ιππείς

Εκηβόλο

Εκσφενδονιστές

Horseman 90x90.jpg Εκηβόλο(Καλύτερη) και Κρουστικό

Τοξότες

Διατρητικό

Οπλίτες και Άρματα

Chariot 90x90.jpg Κρουστικό (Καλύτερη) και Εκηβόλο

Εκσφενδονιστές, Τοξότες και Ξιφομάχοι

Διατρητικό

Οπλίτες και Άρματα

Ταχύτητα

Speed.png

Όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα μιας μονάδας, τόσο γρηγορότερα θα φτάσει στο στόχο και θα επιστρέψει. Η ταχύτητα μιας μονάδας μπορεί να κάνει τη διαφορά στην περίπτωση που δέχεστε υποστήριξη στην ώρα της ή στέλνετε επίθεση που φτάνει την κατάλληλη στιγμή. Εάν στείλετε μεικτές μονάδες, η ταχύτητα εξαρτάται από την πιο αργή μονάδα.

 • Για τις μονάδες ξηράς, η πιο αργή μονάδα είναι ο Καταπέλτης που έχει ταχύτητα 1
 • Το Αποικιακό πλοίο είναι η πιο αργή ναυτική μονάδα με ταχύτητα 3

Τείχος Πόλης

Το χτίσιμο του Τείχους Πόλης όχι μόνο σας δίνει πρόσβαση στο Ναό , αλλά προσφέρει επίσης ένα αμυντικό μπόνους στις μονάδες σας όταν δέχεστε επίθεση. Κάθε επίπεδο τείχους αυξάνει το μπόνους. Το τελευταίο επίπεδο του τείχους προσφέρει τεράστια αύξηση στην άμυνα της πόλης απέναντι σε μια επίθεση, και ακόμη μεγαλύτερη σε συνδυασμό με τον Πύργο στα επόμενα στάδια του παιχνιδιού.


Κατασκοπεία

Κύριο Άρθρο: Κατασκοπεία


Η γνώση είναι δύναμη. Αυτό φυσικά ισχύει και στο Grepolis. Είναι ζωτικής σημασίας να ξέρετε το μέγεθος και τον χαρακτήρα του αντίπαλου στρατού. Εάν υποτιμήσετε την αμυντική απόδοση του αντιπάλου, είναι πιθανό να χάσετε ένα σημαντικό μέρος του στρατού σας. Εάν υπερεκτιμήσετε τον αντίπαλο σας, το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα λιγότερο τραγικό, αλλά όχι το βέλτιστο. Θα μπορούσατε να έχετε σπαταλήσει χρόνο στην κατασκευή ενός στρατού ο οποίος δεν θα ήταν απαραίτητος για την επίθεση.

Για να μπορέσετε να κατασκοπεύσετε την εχθρική πόλη, είναι απαραίτητο να χτίσετε μία Σπηλιά. Όταν την χτίσετε, μπορείτε να αναθέσετε έναν κατάσκοπο.

Για να στείλετε κατάσκοπο πίσω από τις εχθρικές γραμμές, πρέπει να τοποθετήσετε ασημένια νομίσματα στην σπηλιά σας. Με αυτά να πληρώσετε τον κατάσκοπο και να του αναθέσετε να εισβάλει στην αντίπαλη πόλη μέσω του συμφραζόμενου μενού. Ωστόσο, η επιτυχία της κατασκοπείας δεν είναι εγγυημένη. Εάν η πόλη που πρόκειται να κατασκοπεύσετε έχει περισσότερα ασημένια νομίσματα στη Σπηλιά από αυτά που προσφέρατε, τότε ο κατάσκοπος αποτυγχάνει. Σε αυτήν την περίπτωση δε λαμβάνετε καμία αναφορά σχετικά με την εχθρική πόλη. Αντιθέτως, η εχθρική πόλη λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με το γεγονός ότι επιχειρήσατε να την κατασκοπεύσετε.

Εάν η κατασκοπεία πετύχει, εφόσον έχετε περισσότερα ασημένια νομίσματα από τον εχθρό, θα λάβετε μία αναφορά σχετικά με τη σύνταξη των εχθρικών στρατευμάτων.

Για προχωρημένους

"Οι Σπαρτιάτες δεν ρωτάνε πόσοι είναι, αλλά πού είναι" - Αγησίλαος ο Β' της Σπάρτης

Ποιός θέλει να μείνει στάσιμος την στιγμή που μπορεί να μάθει ακόμα περισσότερα μυστικά; Με τις πληροφορίες του προηγούμενου κεφαλαίου, είστε σε θέση να βγάλετε εις πέρας τις πιο σημαντικές αποστολές. Εάν όμως θέλετε να βελτιώσετε την αποδοτικότητα και να επιλέξετε την καλύτερη στρατηγική, διαβάστε τα παρακάτω άρθρα.

Βασική Άμυνα

Κάθε πόλη έχει την δική της βασική άμυνα. Βασική άμυνα σημαίνει πως οι πολίτες αμύνονται από μόνοι τους, χωρίς να υπάρχουν στρατιωτικές μονάδες στην μάχη. Επομένως, εάν στείλετε έναν απλό ξιφομάχο σε μία άδεια πόλη, αυτός θα πεθάνει. Η βασική άμυνα αυξάνεται ανάλογα με το επίπεδο του τείχους.

Διάθεση

Η διάθεση επηρεάζει τον παράγοντα της τύχης σε κάθε μάχη. Μπορεί να ποικίλει μεταξύ -30 και +30. Πάντα αναγράφεται από την οπτική γωνία του επιτιθέμενου. Εάν ο επιτιθέμενος έχει +30% διάθεση, αυτό σημαίνει πως η επιθετική ικανότητα των μονάδων αυξάνεται κατά 30%.

Bonus Νύχτας

Το Grepolis.gr έχει το νυχτερινό bonus ενεργοποιημένο. Αυτό σημαίνει πως από τις 23:00-09:00 ή από τις 00:00-08:00, τα στρατεύματα του αμυνόμενου μάχονται με αυξημένη δύναμη κατά 100%.

Καταπέλτες

Το αμυντικό τείχος του εχθρού είναι δυνατό για εσάς; Τότε χρειάζεστε δυνατούς καταπέλτες για να διαπεράσετε το τείχος της αντίπαλης πόλης. Ο Μέγας Αλέξανδρος τους χρησιμοποίησε με μεγάλη επιτυχία και κατασκευάστηκαν αποκλειστικά και μόνο για πολιορκητικούς σκοπούς. Κατά την ετυμολογία της λέξεως, εκτοξεύουν γιγάντιους ογκόλιθους στα τείχη του εχθρού, μειώνοντας την αποδοτικότητα τους. Αυτό συχνά αποδεικνύεται ένα σημαντικό συστατικό του επιτιθέμενου στρατού. Δεν είναι αποτελεσματικοί μόνο απέναντι στο τείχος, αλλά επίσης οι αντίπαλες μονάδες εντός εμβέλειας καταστρέφονται γρήγορα. Το μειονέκτημα των καταπελτών είναι ότι κινούνται πολύ αργά. Παρόλα αυτά, μεταφέρουν πάρα πολύ μεγάλη ποσότητα λαφύρων.

Ιδρύοντας την αυτοκρατορία σας

Η ίδρυση ή κατάκτηση άλλων πόλεων θα βοηθήσει την αρχική σας πόλη να αναπτυχθεί περαιτέρω. Μία πόλη μόνη της ποτέ δεν γίνεται υπερδύναμη. Θα χρειαστεί να ιδρύσετε και άλλες πόλεις - ίσως σε άλλα νησιά - αν θέλετε να δημιουργήσετε μια μεγάλη Ελληνική αυτοκρατορία. Στα επόμενα κεφάλαια, θα μάθετε πώς να κατακτήσετε και να διατηρήσετε άλλες πόλεις στην αυτοκρατορία σας.

Πολιτισμική Αξία

Για να κατακτήσετε άλλες πόλεις, πρέπει να κατέχετε πολιτισμικούς πόντους. Αυτό επιτρέπει στους κατοίκους της κατακτημένης πόλης να δεχτούν την υπεροχή σας. Αυτός ίσως να είναι και ο ιστορικός λόγος που η Σπάρτη δεν κατάφερε πότε να φτάσει το μέγεθος και την υπεροχή την Αθήνας.

Η μπάρα πολιτισμού της πόλης σας, η οποία βρίσκεται στην Αγορά σας, αναγράφει πόσες άλλες πόλεις η εκάστοτε πόλη μπορεί να δημιουργήσει.

Υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά γεγονότα που μπορούν να αυξήσουν την πολιτισμική αξία μιας πόλης: "Θεατρικές παραστάσεις", "Ολυμπιακοί Αγώνες", "Παρέλαση θριάμβου" και "Γιορτή πόλης". Επίσης, έχουν διάφορες απαιτήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων περιλαμβάνουν την ανάπτυξη της ακαδημίας στο μέγιστο επίπεδο (επίπεδο 30). Κάθε γεγονός ολοκληρώνεται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Κάποια γεγονότα διαρκούν μέχρι πέντε ημέρες. Η Γιορτή Πόλης και οι Θεατρικές παραστάσεις απαιτούν επιπλέον ένα συγκεκριμένο ποσό πρώτων υλών, ενώ οι Ολυμπιακοί Αγώνες απαιτούν τη δωρεά 50 Χρυσών. (Μπορείτε να αποκτήσετε χρυσό αποκτώντας έναν λογαριασμό premium ή στρατολογώντας παίχτες). Για μια Παρέλαση Θριάμβου χρειάζεται να νικήσετε 300 εχθρικές μονάδες.

Ίδρυση πόλης

Κύριο Άρθρο: Αποίκηση


Εάν δεν είστε αρκετά προχωρημένος και δυνατός για να κατακτήσετε μία πόλη, έχετε την επιλογή να ιδρύσετε μία μέσω της αποίκησης. Αν και αυτό μπορεί να είναι μεγάλη βοήθεια, η πόλη αρχίζει από την αρχή, σε αντίθεση με τις κατακτημένες πόλεις που διατηρούν τα κτίρια από τον προκάτοχο τους.

Κατάκτηση πόλης

"Υποχρεούμαστε να είμαστε έτοιμοι για τον κίνδυνο" - Αίσωπος

Η τρίτη και τελευταία προϋπόθεση για να κατακτήσετε ή να ιδρύσετε μια νέα πόλη, είναι η δημιουργία αποικιακού πλοίου. Με το αποικιακό πλοίο, οι πρωτοπόροι μαζί με ζωτικής σημασίας υλικά καταφθάνουν στην νέα πόλη. Είναι νόμος πως δεν θα στείλετε το αποικιακό πλοίο ανυπεράσπιστο από μονάδες θαλάσσης και ξηράς στην νέα πόλη. Παρόλα αυτά, η ευημερία των πολιτών της νεοσύστατης πόλης πάσχει, καθώς έχετε ήδη καταστρέψει τον πυρήνα της στρατιωτικής άμυνας. Οι αποικιακές μονάδες σας χρειάζονται λίγο χρόνο, ώστε να πείσουν τους πολίτες από την πόλη που πρόκειται να κατακτηθεί. Εάν οι αποικιακές μονάδες επιβιώσουν σ' αυτόν το χρόνο, χωρίς να καταστραφούν, τότε η πόλη γίνεται δική σας. Από εδώ και στο εξής δεν έχετε να φοβάστε για αντίσταση των πολιτών. Τώρα μπορείτε να θαυμάσετε την πόλη σας.

Σας κατέκτησαν;

Τα πήραν όλα; Μην ανησυχείτε, στο Grepolis δεν σημαίνει το τέλος για εσάς. Εάν η πόλη σας κατακτήθηκε μπορείτε να αρχίσετε πάλι από την αρχή, και να αποφύγετε τα λάθη που κάνατε προηγουμένως. Φυσικά καταλαβαίνουμε πως θα θέλετε να παραμείνετε στη συμμαχία σας. Η νέα σας πόλη θα τοποθετηθεί γύρω από παίκτες στο ίδιο επίπεδο με εσάς. Έχοντας πλέον την γνώση μπορείτε να γίνετε ακόμα πιο δυνατοί.