Από Wiki Grepolis GR
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Βασικά


"Για τους γενναίους άντρες, τα τρόπαια που προσφέρει ο πόλεμος είναι η ελευθερία και η δόξα" Στο Grepolis όταν δύο μονάδες μάχονται μεταξύ τους, οι βασικές αξίες επίθεσης του επιτιθέμενου συγκρίνονται με την αμυντική αξία του αντιπάλου στο αντίστοιχο τύπο όπλου ( τα όπλα είναι είτε για μαχαίρωμα(Λόγχισμα), για συντριβή(Κρούση) ή για πυροβόλο-βολή (απόσταση). Το αποτέλεσμα της μάχης επηρεάζεται απο άλλους συγκεκριμένους παράγοντες, όπως το επίπεδο του τείχους της πόλης, τις θεικές δυνάμεις καθώς και απο τον παράγοντα "Τύχη", ο οποίος αλλάζει για κάθε μάχη.

Αγορά

"Ο πόλεμος είναι περισσότερο θέμα χρημάτων παρά οπλισμού"

Η αγορά είναι το κέντρο διοίκησης των στρατευμάτων σας. Κατά την άμυνα, βλέπετε τα στρατεύματα που είναι παρόντα στην πόλη. Αυτά θα αντισταθούν στην επερχόμενη επίθεση.

Με ένα κλικ στο "Εξωτερικά" βλέπετε όλα τα στραυτεύματα που ανήκουν στην πόλη αλλά βρίσκονται έξω απο αυτήν. Αυτό συμπεριλαμβάνει στρατεύματα που επιτίθενται σε έναν εχθρό ή παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη σε κάποιο σύμμαχο.

Ο "Προσομοιωτής" σας επιτρέπει να δοκιμάσετε πως θα συμπεριφερόταν μια μάχη. Είναι ένα δυνατό εργαλείο που σας δίνει μια ιδέα για τακτικές επίθεσης και άμυνας. Παρόλ' αυτά, ο προσομοιωτής δεν είναι ακριβής. Σας παράχει μονάχα το πιο πιθανό αποτέλεσμα. Δε λαμβάνει υπόψιν τον παράγοντα της "Τύχης" σαν μέρος της μάχης, κάτι το οποίο τα στρατεύματα αντιμετωπίζουν.

Ο "Πολιτισμός" αναγράφει την παρούσα πολιτισμική αξία της πόλης σας. Πόλεις με χαμηλή πολιτισμική αξία δεν έχουν δικαίωμα επέκτασης και δεν μπορούν να αποικήσουν άλλες πόλεις. Για παραπάνω πληροφορίες, δείτε παρακάτω το θέμα "Πολιτισμός"

Επίθεση

"Οι Σπαρτιάτες δε ρωτάνε πόσοι είναι, αλλά πού είναι"

Εάν έχετε ήδη κατασκευάσει κάποιες μονάδες και θέλετε να κάνετε επίθεση στον εχθρό, πρέπει να επιλέξετε την πόλη ή το χωριό το οποίο θέλετε να χτυπήσετε και να επιλέξετε "Επίθεση". Θα χρειαστεί να λάβετε υπόψιν πως αυτά τα χωριά ή οι πόλεις μπορεί να έχουν άμυνα. Μία απερίσκεπτη επίθεση μπορεί να αποδειχτεί μοιραία με πολλές απώλειες!!.

Κανείς παίκτης δεν μπορεί να δεχτεί επίθεση κατά την διάρκεια προστασίας νέων παιχτών. Αυτό αρχίζει απο την στιγμή που δημιουργήσετε το λογαριασμό και διαρκεί για επτά(7) μέρες.

Όλες οι μονάδες έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά έτσι ώστε κάποιες μονάδες να είναι κατάλληλες για άμυνα και άλλες για επίθεση. Στην επίθεση οι μονάδες χρησιμοποιούν όπλο κρούσης, όπλα για μαχαίρωμα ή όπλο απόστασης. Στην άμυνα η κάθε μονάδα ξεχωριστά έχει και διαφορετικες αξίες άμυνας για κάθε όπλο.Μονάδες

Υποστήριξη

"Οι γενναίοι άντρες είναι το πιό δυνατό οχυρό μιας πόλης"

Συχνά τυχαίνει σύμμαχοι ή φίλοι σας να χρειάζονται την βοήθεια σας. Εκτός απο την υποστήριξη στέλνοντας πρώτες ύλες, μπορείτε επίσης να στείλετε στρατιωτικές μονάδες. Επιλέξτε την πόλη που θέλετε να υποστηρίξετε και επιλέξτε "Υποστήριξη". Επιλέξτε τα στρατεύματα που επιθυμείτε να στείλετε και πατήστε ξανά "Υποστήριξη".

Εάν οι μονάδες σας δεχτούν επίθεση στην πόλη του παίκτη που υποστηρίζετε, θα λάβετε μια αναφορά με τις χαμένες μονάδες. Όταν πλέον δεν είναι απαραίτητες μπορείτε να τις ανακαλέσετε. Πηγαίνετε στην Αγορά, επιλέξτε "Εξωτερικά" και επιστρέψτε τις μονάδες πίσω στην πόλη σας.

Διακοπή επίθεσης ή υποστήριξης

Όλες οι επιθέσεις και κινήσεις υποστήριξης μπορούν να διακοπούν εντών των πρώτων δέκα(10) λεπτών. Αργότερα τα στρατεύματα είναι ήδη αρκετά μακριά για να σας ακούσουν.

Άμυνα

Εάν δέχεστε επίθεση κατά συρροή αυτό συνήθος οφείλετε στο οτι ο έχθρος σας θέλει να κλέψει πρώτες ύλες ή να κατακτήσει την πόλη σας. Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν αποικιακά πλοία σημαίνει πως θέλει να κλέψει αποκλειστικά και μόνο πρώτες ύλες. Για να το αποτρέψετε αυτό, μπορείτε να κάνετε ορισμένα πράματα.

  • Κατασκευάστε όσο πιο δυνατό στρατό μπορείτε
  • Επικοινωνήστε με την συμμαχία σας και ζήτηστε βοήθεια
  • Χρησιμοποιείστε τις πρώτες ύλες για να χτίσετε την πόλη ή τον στρατό
  • Αυξήστε το επίπεδο την αποθήκης και του τείχους

Όλες οι μονάδες έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά , έτσι κάποιες μονάδες είναι καλύτερες για άμυνα και άλλες καλύτερες για επίθεση. Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ : Μονάδες .

Ταχύτητα

Ο χρόνος είναι χρήμα. Αυτό ισχύει και στο Grepolis. Η ταχύτητα των μονάδων ξηράς και θάλασσας είναι σημαντική στην περίπτωση που δεχτείτε επίθεση και πρέπει να ανασυνταχθείτε το συντομότερο δυνατό. Εάν λεηλατείτε χωριά , γρηγορότερες μονάδες θα έχουν μεγαλύτερο κέρδος σε πρώτες ύλες.

Μπορείτε να δείτε την ταχύτητα των μονάδων στην επισκόπηση μονάδων. Εάν στείλετε μικτές μονάδες, η ταχύτητα εξαρτάται απο την πιο αργή μονάδα.

Τείχος πόλης

Το τείχος της πόλης προσφέρει τεράστια αύξηση στην άμυνα της πόλης. Επηρεάζει την βασική άμυνα, όπως επίσης και την άμυνα των μονάδων σας.

Το χτίσιμο του τείχους είναι σημαντικό απο την αρχή κιόλας του παιχνιδιού, έτσι ώστε να μπρείτε να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας καλύτερα από τις επιθέσεις άλλων παικτών. Αργότερα, μια ολοκληρωμένη πόλη είναι η βάση για την αποτελεσματική άμυνα της πατρίδας σας.


Κατασκοπεία

Η γνώση είναι δύναμη. Αυτό φυσικά ισχύει και στο Grepolis. Είναι ζωτικής σημασίας να ξέρετε το μέγεθος και τον χαρακτήρα του αντίπαλου στρατού. Εάν υποτιμήσετε την αμυντική απόδοση του αντιπάλου, είναι πιθανό να χάσετε ένα σημαντικό μέρος του στρατού σας. Εάν υπερεκτιμήσετε τον αντίπαλο σας , το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα λιγότερα τραγικό αλλα όχι το βέλτιστο. Θα μπορούσατε να έχετε σπαταλήσει χρόνο στην κατασκευή ενός στρατού ο οποιός δέν θα ήταν απαραίτητος για την επίθεση.

Για να μπορέσετε να κατασκοπεύσετε την εχθρική πολη, είναι απαραίτητο να χτίσετε μία Σπηλιά. Όταν την χτίσετε μπορείτε να αναθέσετε κατάσκοπο.

Για να στείλετε κατάσκοπο πίσω απο τις εχθρικές γραμμές, πρέπει να τοποθετήσετε ασημένια νομίσματα στην σπηλιά. Με αυτά να πληρώσετε τον κατάσκοπο και να του αναθέσετε να εισβάλει στην αντίπαλη πόλη μέσω του συμφραζόμενου μενού. Η επιτυχία της κατασκόπευσης δεν είναι εγγυημένη. Εάν η πολή που πρόκειται να κατασκοπεύσετε έχει περισσότερα ασημένια νομίσματα στη Σπηλιά απο αυτά που προσφέρατε, τότε ο κατάσκοπος αποτυγχάνει. Σε αυτήν την περίπτωση δε λαμβάνετε καμμία αναφορά σχετικά με την εχθρική πόλη. Αντιθέτως, η εχθρική πόλη λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με το γεγονός οτι επιχειρήσατε να την κατασκοπεύσετε.

Εάν η κατασκοπεία πετύχει, εφόσον έχετε περισσότερα ασημένια νομίσματα απο τον εχθρό, θα λάβετε μία αναφορά σχετικά με τη σύνταξη των εχθρικών στρατευμάτων.


Εξαρτώμενοι απο το ποιός θα νικήσει, γίνεται και η κατασκοπεία, εντούτοις η κατασκοπεία είναι η επένδυση του "επιτιθέμενου" για κατασκόπευση ώσπου να αδειάσει απο ασημένια νομίσματα. Εάν ο παίκτης που δέχεται την κατασκόπευση , έχει λιγότερα ασημένια νομίσματα απο τον κατάσκοπο του ενδιαφερόμενου, δεν βλέπει την προσπάθεια κατασκόπευσης τους και δε χάνει ασημένια νομίσματα.

Για προχωρημένους


"Οι Σπαρτιάτες δέν ρωτάνε πόσοι είναι, αλλά πού είναι"

Ποιός θέλει να μείνει στάσιμος την στιγμή που μπορεί να μάθει ακόμα περισσότερα μυστικά? Με τις πληροφορίες του προηγούμενου κεφαλαίου, είστε σε θέση να βγάλετε είς πέρας τις πιο σημαντικές αποστολές. Εάν όμως θέλετε να βελτιώσετε την αποδοτικότητα και να επιλέξετε την καλύτερη στρατηγική, διαβάστε τα παρακάτω άρθρα.

Βασική Άμυνα

Κάθε πόλη έχει την δική της βασική άμυνα. Βασική άμυνα σημαίνει πως οι πολίτες αμύνονται από μόνοι τους, χωρίς να υπάρχουν στρατιωτικές μονάδες στην μάχη. Επομένως, εάν στείλετε έναν απλό ξιφομάχο σε μία άδεια πόλη, αυτός θα πεθάνει. Η βασική άμυνα αυξάνεται ανάλογα με το επιπέδο του τείχους.

Διάθεση

Η διάθεση επηρεάζει τον παράγοντα της τύχης σε κάθε μάχη. Μπορεί να ποικίλει μεταξύ -30 και +30. Πάντα αναγράφεται απο την οπτική γωνία του επιτιθέμενου. Εάν ο επιτιθέμενος έχει +30% διάθεση, αυτό σημαίνει πως η επιθετική ικανότητα των μονάδων αυξάνεται κατα 30%.

Νυχτερινό bonus

Το Grepolis.net δεν έχει το νυχτερινό bonus ενεργοποιημένο. Αυτό συμβαίνει διότι είναι διεθνής server με μεγάλη γκάμα παικτών απο όλο τον κόσμο, δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη ώρα που μπορεί να τεθεί, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν άδικο για κάποιους παίκτες.

Καταπέλτες

Το αμυντικό τείχος του εχθρού είναι δυνατό για εσάς? Τότε χρειάζεστε δυνατούς καταπέλτες για να διαπεράσετε το τείχος της αντίπαλης πόλης. Ο Μέγας Αλέξανδρος τους χρησιμοποίησε με μεγάλη επιτυχία και κατασκευάστηκαν αποκλειστικά και μόνο για πολιορκητικούς σκοπούς. Κατά την ετυμολογία της λέξεως, εκτοξεύουν γιγάντιους ογκόλιθους στα τείχη του εχθρού, μειώνοντας την αποδοτικότητα τους. Αυτό συχνά αποδεικνύεται ένα σημαντικό συστατικό του επιτιθέμενου στρατού. Δεν είναι αποτελεσματικοί μόνο κατά το τείχος, αλλά επίσης οι αντίπαλες μονάδες εντός εμβέλειας καταστρέφονται γρήγορα.

Το μειονέκτημα των καταπελτών είναι οτι κινούνται πολύ αργά. 
Παρόλ' αυτά, μεταφέρουν πάρα πολύ μεγάλη ποσότητα λαφύρων.

Ιδρύοντας την αυτοκρατορεία σας


Άλλες πόλεις θα κατορθώσουν να βοηθήσουν την πόλη σας, τους εαυτούς τους και να αναπτυχθούν. Μία πόλη μόνη της ποτέ δεν γίνεται υπερδύναμη. Θα χρειαστεί να ιδρύσετε και άλλες πόλεις - ίσως σε άλλα νησιά - γύρω στην ελληνική αυτοκρατορία. Παρακάτω, θα μάθετε πώς να κατακτήσετε και να διατηρήσετε άλλες πόλεις.

Πολιτισμική Αξία

Για να πάρετε άλλες πόλεις, πρέπει να κατέχετε πολιτισμικούς πόντους, αυτό επιτρέπει στους κατοίκους της άλλης πόλης να δεχτούν την υπεροχή σας. Αυτός ίσως να είναι και ο ιστορικός λόγος που η Σπάρτη δεν κατάφερε πότε να φτάσει το μέγεθος και την υπεροχή την Αθήνας.

Η μπάρα πολιτισμού της πόλης σας, η οποία βρίσκετε στην Αγορά σας, αναγράφει πόσες άλλες πόλεις η εκάστοτε πόλη μπορεί να δημιουργήσει.

Για να αυξήσετε την πολιτισμική αξία μπορείτε να διοργανώσετε πανηγύρια. Αυτό θα αυξήσει την πολιτισμική αξία και θα κάνει την πόλη σας διάσημη. Οι επιλογές "Θεατρικές παραστάσεις", "Παρέλαση θριάμβου", "Ολυμπιακοί Αγώνες" και "Γιορτή πόλης" έχουν αυτόν τον σκοπό.

Ίδρυση πόλης

Εάν δεν είστε αρκέτα προχωρημένος και δυνατός για να κατακτήσετε μία πόλη, έχετε την επιλογή να ιδρύσετε μία. Αν και αυτό μπορεί να είναι μεγάλη βοήθεια, η πόλη αρχίζει απο την αρχή. Οι κατακτημένες πόλεις διατηρούν τα κτήρια τους από τον προκάτοχο τους.

Κατάκτηση πόλης

Υποχρεούμαστε να είμαστε έτοιμοι για τον κίνδυνο - Αίσωπος

Η τρίτη και τελευταία προϋπόθεση για να δημιουργήσετε νέα πόλη, είναι η δημιουργία αποικιακού πλοίου. Με το αποικιακό πλοίο, οι πρωτοπόροι μαζί με ζωτικής σημασίας υλικά καταφθάνουν στην νέα πόλη. Είναι νόμος πως δεν θα στείλετε το αποικιακό πλοίο ανυπεράσπιστο απο μονάδες θαλάσσης και ξηράς στην νέα πόλη. Παρόλ' αυτά η ευημερία των πολιτών της νεοσύστατης πάσχει, καθώς έχετε ήδη καταστρέψει τον πυρήνα της στρατιωτικής άμυνας. Οι αποικιακές μονάδες σας χρειάζονται λίγο χρόνο, ώστε να πείσουν τους πολίτες απο την πόλη που πρόκειται να κατακτηθέι. Εάν οι αποκοιακές μονάδες επιβιώσουν σ' αυτόν το χρόνο, χωρίς να καταστραφούν, τότε η πόλη γίνεται δική σας. Από εδώ και στο εξής δεν έχετε να φοβάστε για αντίσταση των πολιτών. Τώρα μπορείτε να θαυμάσετε την πόλη σας.

Σας κατακτήσανε?

Τα πήραν όλα? Μήν ανησυχείτε, στο Grepolis δεν σημαίνει το τέλος για εσάς. Εάν η πόλη σας κατακτήθηκε μπορείτε να αρχίσετε πάλι απο την αρχή, και να αποφύγετε να λάθη που κάνατε προηγουμένως. Φυσικά καταλαβαίνουμε πως θα θέλετε να παραμείνετε στη συμμαχία σας. Η νέα σας πόλη θα τοποθετηθεί γύρω από παίκτες στο ίδιο επίπεδο με εσάς. Έχοντας πλέον την γνώση μπορείτε να γίνετε ακόμα πιο δυνατός.