Γενικά

Από Wiki Grepolis GR
Jump to navigation

Εδώ θα βρείτε τις βασικές πληροφορίες για το παιχνίδι και τι πρέπει να κάνετε στα πρώτα σας βήματα.

Πρώτες ύλες

"Για τους γενναίους άνδρες, τα δώρα που προσφέρει ο πόλεμος είναι ελευθερία και δόξα" - Λυκούργος της Σπάρτης

Η εκμετάλλευση των πρώτων υλών αποτελεί τη βάση για την πρόοδο της Πόλης σας, ώστε να γίνει μια ισχυρή δύναμη νησί. Στο Grepolis, υπάρχουν 4 πρώτες ύλες - 3 κανονικοί τύποι και 1 ειδικός τύπος. Οι κανονικές πρώτες ύλες αποτελούνται από ξύλο, πέτρα και ασημένια νομίσματα. Το μυθικό Πάνθεον στην αρχαία Ελλάδα έπαιξε μεγάλο ρόλο και εξαιτίας αυτού στη θέση της τέταρτης πρώτης ύλης υπάρχει η εύνοια των Θεών. Για όλες τις μονάδες και την οικοδόμηση, θα χρειαστείτε πρώτες ύλες. Παίρνετε πρώτες ύλες αυτόματα μέσα από τα ορυχεία σας (ξυλοκόπος, λατομείο, ορυχείο αργύρου) ή του ναού (θεία χάρη). Οι πρώτες ύλες παράγονται συνεχώς, ακόμη και αν δεν είστε συνδεδεμένοι στο λογαριασμό σας.

Το ποσό των πρώτων υλών που λαμβάνετε ανά ώρα εξαρτάται από το μέγεθος (επίπεδο) των κτηρίων σας. Για να μην χαθούν οι παραγόμενες πρώτες ύλες, θα χρειαστείτε μια αποθήκη όσο πιο μεγάλη γίνεται. Μπορείτε να δείτε πόσο μεγάλη είναι η αποθήκη σας και πόσες πρώτες ύλες είναι μέσα, στην επάνω δεξιά γωνία της σελίδας.

Ο αριθμός κάτω από το σύμβολο της αποθήκης σας, υποδεικνύει πόσες πρώτες ύλες μπορεί να αποθηκεύσει η αποθήκη σας. Ο αριθμός αυτός είναι το συνολικό ποσό της καθεμιάς από τις κανονικές πρώτες ύλες . Οι αριθμοί στα αριστερά δείχνουν το ποσόν των αντίστοιχων πρώτων υλών που είναι τώρα στην αποθήκη.

Τα Πρώτα Βήματα

Στην αρχή, η πόλη σας χρειάζεται ένα πράγμα περισσότερο από όλα τα άλλα: Πρώτες ύλες. Ο ξυλοκόπος παράγει ξύλο, το λατομείο παράγει πέτρα και το ορυχείο αργύρου παράγει ασημένια νομίσματα. Η εύνοια των Θεών που θα σας χορηγηθεί κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού είναι πολύ σημαντική αλλά για τα πρώτα βήματα είναι περιττό. Όσο μεγαλύτερη επέκταση των κτηρίων παραγωγής κάνετε, τόσο υψηλότερη ωριαία παραγωγή θα έχετε. Η διεύρυνση αυτή είναι πρωταρχικής σημασίας και θα πρέπει να εστιάσετε την προσοχή σας στο ότι κατά τις πρώτες ημέρες.


Καθώς χτίζεις και αναβαθμίζεις τα κτήρια παραγωγής πρώτων υλών σου, θα είναι απαραίτητο να αναβαθμίσεις και την φάρμα σου. Κάθε φορά που αναβαθμίζεις ένα κτήριο χρειάζεται περισσότερους ανθρώπους για να λειτουργεί. Καθώς αναβαθμίζεις τους πόρους σου θα χρειαστείς μεγαλύτερη αποθήκη για να τους αποθηκεύεις. Μετά από αυτό είναι σημαντικό να αρχίσεις να δουλεύεις πάνω στην ασφάλεια σου. Στο κάτω κάτω θέλεις να προστατεύσεις τις πολύτιμες πρώτες ύλες σου από τα χέρια των άπληστων γειτόνων. Μπορούν να σου κλέψουν τις πρώτες ύλες σου με μια επίθεση. Η αποθήκη προσφέρει μια ασφάλεια εδώ. Όσο πιο μεγάλη είναι η αποθήκη σου, τόσο περισσότερες πρώτες ύλες μπορεί να αποθηκεύσει και τόσο πιο δύσκολο είναι για τον εχθρό σου να στα πάρει όλα. Τότε θα έχεις όσες πρώτες ύλες χρειάζεσαι ώστε να χτίσεις την Πόλη σου και να αμυνθείς απέναντι στους εχθρούς σου. Πρέπει να ασχοληθείς με αυτές τις κατευθύνσεις γρήγορα, ειδικά αν υπάρχουν άλλες δυνατές πόλεις στο νησί σου. Επιπλέον θα πρέπει να επεκτείνεις τα τείχη της Πόλης σου. Ακολουθώντας αυτά τα βήματα θα είναι αρκετό να προστατευτείς κατά την διάρκεια της πρώτης φάσης του παιχνιδιού και παράλληλα να πλήξεις έναν άπληστο γείτονα που θα προσπαθήσει να βάλει χέρι του στις πρώτες ύλες σου.

Μετά που η Πόλη σου φτάσει σε ένα επίπεδο παραγωγής με το οποίο θα είσαι ικανοποιημένος πρέπει να αρχίσεις την παραγωγή στρατού και το εμπόριο. Στους στρατώνες μπορείς να εκπαιδεύσεις ξιφομάχους. Αυτοί δεν είναι ιδανικοί για επιθέσεις, αλλά μπορούν να λεηλατούν πολύ χαμηλούς παίχτες ή να απαιτούν φόρο από τα αγροτικά χωριά.

Πρέπει επίσης να σκεφτείς το να γίνεις μέλος μιας μεγάλης συμμαχίας. Ενωμένοι μπορείτε να έχετε πιο δυνατές άμυνες και εκτεταμένο εμπόριο. Επιπλέον συναναστρέφεσαι με καλούς ανθρώπους. Είναι πιο λογικό για ένα νέο παίχτη να γίνει μέλος σε μια ήδη υπάρχουσα συμμαχία, από το να ιδρύσει μια μόνος του.

Καθυστερημένη Εκκίνηση

Εάν ξεκινήσεις πιο αργά το παιχνίδι (από την έναρξη του εκάστοτε κόσμου) η προσαρμογή της στρατηγικής είναι πολύ σημαντική. Η γρήγορη παραγωγή πόρων είναι ένας σημαντικός παράγοντας για να γίνει η κατασκευή της Πόλης γρήγορα. Για να αποφύγεις την απώλεια πόρων επέκτεινε τα τείχη και την αποθήκη. Μετά φτιάξε μερικές μονάδες για να αμυνθείς στην Πόλη σου. Είναι καλό να γράψεις σε γείτονες σου - Μια καλή επαφή με αυτούς μπορεί να σε σώσει απέναντι σε μάχες που δεν έχεις ελπίδα, καθώς θα συμμαχείτε. Αν η Πόλη σου γίνει αρκετά μεγάλη θα πρέπει να δοκιμάσεις να καταλάβεις πόρους από τους γείτονες σου (φάρμες πρώτα, κανονικούς παίχτες μετά όταν θα είσαι αρκετά δυνατός). Οι πόροι που αποκομίζεις μπορούν να βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό την επέκταση της Πόλης σου.

Μην κάνετε το λάθος ν' αφήσετε γρήγορα τα όρια του νησιού σας για να κάνετε αποικίες. Μπορεί να φαίνεται λογικά το επόμενο βήμα, παρόλα αυτά είναι λάθος. Οι δυνατοί παίχτες πρώτα θα οχυρώσουν τις πόλεις τους στην περιοχή τους για να έχουν στρατηγικό πλεονέκτημα στην διάρκεια του παιχνιδιού. Αν επενδύσεις πόρους μόνο στο να χτίζεις επιθετικά, θα γίνεις εύκολος στόχος για αυτούς τους παίχτες! Θα προκαλούν πολλές απώλειες στους επιθετικούς σου ενώ αντίθετα θα δέχονται πολύ λίγες.

Η καλύτερη στρατηγική που ενδείκνυται εδώ είναι η κατασκευή μιας αμυντικής Πόλης που θα περιέχει πολλούς ξιφομάχους και τοξότες. Θα είσαι ένας αφιλόξενος στόχος για τους μεγάλους παίχτες. Αν συνέχεια τους προκαλείς μεγάλες απώλειες, σύντομα θα σταματήσουν να σου κάνουν επιθέσεις.

Σε αυτή την φάση κατασκευής, το να χτίσεις αμυντικά σου κοστίζει σε χρόνο, αλλά αν έχεις μια υγιή άμυνα, μπορείς να προετοιμάσεις τις αποικίες σου και την κατασκευή επιθετικού στρατού, με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Επισκόπηση Πόλης

Η επισκόπηση της πόλης σου δίνει σημαντικές πληροφορίες για την Πόλη σου.Τι μπορείς να δεις εκεί; Τα στάδια κατασκευής των κτηρίων, την τρέχουσα παραγωγή πόρων, τα στρατεύματα που βρίσκονται στην πόλη και τις λοιπές κινήσεις των στρατευμάτων.

Η γραφική αναπαράσταση των κτηρίων αλλάζει ανάλογα με το επίπεδο. Με μια γρήγορη ματιά μπορείς να δεις πόσο έχει αναπτυχθεί η Πόλη σου. Καθώς μεγαλώνει το επίπεδο ενός κτιρίου τα γραφικά αλλάζουν και δείχνουν μεγαλύτερα κτήρια.

Με ένα κλικ πάνω σε κάποιο κτήριο μπαίνεις στο αντίστοιχο μενού για να χρησιμοποιήσεις τις εσωτερικές λειτουργίες. Για παράδειγμα: Να κατασκευάσεις πλοία στο λιμάνι ή να αναπτύξεις έρευνες στην ακαδημία.

Μετονομασία της Πόλης σου

Μπορείς να μετονομάσεις την Πόλη σου πολύ εύκολα. Κάνε διπλό κλικ στο εικονίδιο πάνω από την επισκόπηση της πόλης σου, που δείχνει το παρόν όνομα της πόλης. Μετά απλώς πατάς το κάθετο βέλος και αποθηκεύεις το νέο όνομα.

Κατασκευή Κτηρίων

Εάν θέλεις να κατασκευάσεις ή να επεκτείνεις ένα κτήριο, πρέπει να πατήσεις πάνω στην "Σύγκλητο" και μετά "επέκταση στο επίπεδο Χ". Πρέπει να έχεις την σωστή ποσότητα ξύλου, πέτρας και ασημένιων νομισμάτων για να χτίσεις. Όσο μεγαλώνουν τα κτήρια, τόσους περισσότερους πόρους απαιτούν για κάθε επίπεδο.

Επιπλέον η κατασκευή αρκετών κτηρίων εξαρτώνται από την επέκταση άλλων. Για παράδειγμα η κατασκευή του κτιρίου "Παζάρι" απαιτούν την επέκταση της "Αποθήκης" και της "Σπηλιάς" σε ένα ορισμένο επίπεδο. Στην "Σύγκλητο" αυτές οι απαιτήσεις φαίνονται δίπλα από το κόστος των πόρων.

Παραγωγή Μονάδων

Μπορείς να εκπαιδεύσεις μονάδες στο Grepolis στους Στρατώνες. Η πρώτη μονάδα που είναι διαθέσιμη είναι ο ξιφομάχος, μια απλή αμυντική μονάδα η οποία όμως δεν πρέπει να υποτιμάται. Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, μπορείς να διεξάγεις έρευνες στην ακαδημία και έπειτα να κατασκευάσεις άλλες μονάδες όπως: τοξότες, εκσφενδονιστές, οπλίτες, ιππείς και καταπέλτες.

Μόλις κατασκευάσεις ένα ναό, διάλεξε ένα θεό, άρχισε την παραγωγή μερικών πόντων εύνοιας και έπειτα φτιάξε τις μυθικές μονάδες του θεού σου. Είναι ανώτερες από τις κανονικές μονάδες αλλά είναι ακριβές και απαιτούν πόντους εύνοιας.

Στο λιμάνι σου, μπορείς να κατασκευάσεις ναυτικές μονάδες. Ξεκινάς με μεταφορικά σκάφη και στην συνέχεια μπορείς να κατασκευάσεις: Διήρεις, Πλοία-Φάρους, Πυρπολικά, Τριήρεις και αποικιακά πλοία, σύμφωνα πάντα με το επίπεδο του λιμανιού σου και τις έρευνες που έχεις εξερευνήσει στην ακαδημία σου. Τα τελευταία χρειάζονται για την κατάληψη άλλων πόλεων. Εάν λατρεύεις τον Ποσειδώνα, μπορείς να κατασκευάσεις την Ύδρα, ένα μυθικό τέρας, το οποίο είναι η δυνατότερη ναυτική μονάδα μεγάλου βεληνεκούς.

Στην έρευνα για τις μονάδες θα βρεις μια σύντομη περιγραφή για τις απαιτήσει για την παραγωγή και τα χαρακτηριστικά αυτών των μονάδων.

Χωριά Φάρμες

Δεν είσαι μόνος σε αυτό το νησί. Εκτός από τους άλλους παίχτες θα βρεις αρκετά χωριά φάρμες για γείτονες. Μια έξυπνη επαφή μαζί τους, μπορεί να σου προσφέρει αρκετούς πόρους, ειδικά στην αρχή του παιχνιδιού. Για να κερδίσεις αυτούς τους πόρους πρέπει να στείλεις τον στρατό σου και να απαιτήσεις φόρο.

Ενέργειες για να επιτεθείς σε ένα χωριό φάρμα : Διάλεξε ένα χωριό φάρμα στην ενδοχώρα του νησιού σου, διάλεξε "επίθεση" και διάλεξε "Λεηλάτηση πρώτων υλών". Ανάλογα με το πόσα στρατεύματα θα στείλεις, τόσες πρώτες ύλες θα λάβεις. Το χωριό φάρμα θα αντιδράσει στις συνεχόμενες απαιτήσεις για φόρο και κάποια στιγμή θα αμυνθεί. Ο δείκτης ικανοποίησης πέφτει κάθε φορά που απαιτείς φόρο. Ξεκινάς με δείκτη κατανόησης της τάξεως του 70%. Όσο χαμηλώνει υπάρχει ο κίνδυνος της αντίστασης του χωριού και της απώλειας στρατού σου σε ενδεχόμενη σύγκρουση.

Είναι καλό να απαιτείς φόρο από αυτά τα χωριά συχνά για να αναπτυχθείς γρήγορα. Αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα καθώς ο δείκτης ικανοποίησης πέφτει και πρέπει να αντιδράσεις σε αυτό το πρόβλημα. Πρέπει να επιτίθεσαι σε διαφορετικά χωριά φάρμες στο νησί σου. Είναι καλό επίσης να στέλνεις τον στρατό σου να αυξήσει την ισχύ ενός χωριού φάρμα. Αυτό δεν σου προσφέρει άμεσα πόρους, αλλά ανταμείβεσαι μακροπρόθεσμα.

Η φόρμουλα που υπάρχει για τα χωριά φάρμες είναι απλή: Όσο περισσότερα στρατεύματα στείλεις και όσο περισσότερη είναι η ικανοποίηση του χωριού, τόσες περισσότερες πρώτες ύλες θα πάρεις.

Σκοπός του Παιχνιδιού

Ο σκοπός του παιχνιδιού είναι να ζήσεις το όνειρο του κάθε Έλληνα, να γίνεις ήρωας! Πρέπει να κατακτήσεις τους εχθρούς σου, να καταστρέψεις τους αντιπάλους σου και να κερδίσεις την υπέρτατη εύνοια των θεών!