Μέθοδοι Κατάκτησης

Από Wiki Grepolis GR
Jump to navigation

Στο Grepolis, ενώ ξεκινάτε το παιχνίδι με μία και μόνο πόλη, κάποια στιγμή θα θέλετε να επεκτείνετε την αυτοκρατορία σας με την απόκτηση νέων πόλεων. Υπάρχουν δύο διαδικασίες μέσω των οποίων μπορείτε να αποκτήσετε μία νέα πόλη, η Αποίκηση και η Κατάκτηση. Από αυτές, η κατάκτηση θεωρείται ως η πλέον αποτελεσματική, παρόλο που είναι λίγο πιο περίπλοκη. Υπάρχουν δύο μέθοδοι για να την κάνετε, η Πολιορκία και η Εξέγερση: Μερικοί κόσμοι χρησιμοποιούν την πολιορκία και άλλοι την εξέγερση και μπορείτε να δείτε ποια μέθοδος χρησιμοποιείται στον κόσμο που παίζετε πατώντας στις Πληροφορίες Κόσμων. Η παρούσα σελίδα είναι μία γρήγορη εισαγωγή στις μεθόδους κατάκτησης πόλεων γενικά.


Προϋποθέσεις

Πριν μπορέσετε να κατακτήσετε μια πόλη άλλου παίκτη, υπάρχουν μερικές βασικές προϋποθέσεις που θα πρέπει να έχετε στην διάθεσή σας. Αυτές είναι : Κτήρια, Μονάδες, Πολιτισμός.

Κτήρια

Κτήριο Ελάχιστο επίπεδο Σκοπός
Ακαδημία Ακαδημία Επίπεδο 28 Απαραίτητα οι έρευνες Αποικιακό Πλοίο (Ακαδημία επίπεδο 13), και Κατάκτηση (Ακαδημία επίπεδο 28)
Λιμάνι
Λιμάνι
Επίπεδο 10 Απαραίτητα για την κατασκευή του Αποικιακού πλοίου

Μονάδες

Για να κατακτήσετε μια πόλη χρειάζεστε ένα Αποικιακό πλοίο. Αυτή την μονάδα μπορείτε να την κατασκευάσετε στο Λιμάνι, και μόνο όταν την έχετε ερευνήσει.

Μονάδα Ονομασία Κόστος
Αποικιακό πλοίο Αποικιακό πλοίο 10,000 ξύλο 10,000 πέτρα 10,000 ασήμι 170 πληθυσμός

Θα πρέπει δε το Αποικιακό πλοίο να συνοδεύεται από επαρκή στρατό, τόσο χερσαίο όσο και ναυτικό, για να σιγουρέψετε την νίκη σας.

Πολιτισμός

Η βασική αλλά και τελική προϋπόθεση για την κατάκτησή σας είναι να έχετε επαρκείς πόντους πολιτισμού. Όταν ξεκινάτε το παιχνίδι, σας δίνονται 2 πόντοι πολιτισμού, δηλαδή την δυνατότητα να αποκτήσετε άλλη μία πόλη. Έτσι για την δεύτερη πόλη δεν θα χρειαστείτε πόντους πολιτισμού, αλλά για τις επόμενες θα πρέπει να προνοήσετε ώστε να μην έχετε πρόβλημα.

Μπορείτε να δείτε στην Αγορά πως θα τους αποκτήσετε, αλλά και πόσους έχετε.

Μέθοδοι κατάκτησης

Κατάκτηση με πολιορκία

Αυτός ο τύπος κατάκτησης εφαρμόζεται σε κόσμους με πολιορκία, καθώς και στον κόσμο Hyperborea (όπου δεν μπορείς να κατακτήσεις ενεργούς παίκτες). Στους κόσμους με εξέγερση θα "πολιορκείτε με εξέγερση" (δείτε παρακάτω).

Μπορείτε να χωρίσετε τις επιθέσεις σας σε 2 τομείς. Στον πρώτο τομέα θα κάνετε επιθέσεις στον πόλη-στόχο ώστε να εξασφαλίσετε ότι το Αποικιακό σας πλοίο θα μπει με ασφάλεια. Στον δεύτερο τομέα θα πρέπει να εξασφαλίσετε την πόλη με τέτοιο τρόπο, ώστε ο προηγούμενος ιδιοκτήτης να μην μπορεί να την διεκδικήσει πίσω.

Λεπτομέρειες της κατάκτησης με πολιορκία

Η επίθεση

Επιλέγοντας στόχο
Town fight.png

Σ΄αυτή τη φάση θα πρέπει να επιλέξετε τον στόχο σας και να οδηγήσετε το αποικιακό σας με ασφάλεια εκεί. Ο χρόνος ταξιδιού του αποικιακού πλοίου περιορίζεται κατ' ανώτερο στις 48 ώρες, οπότε ο στόχος σας πρέπει να είναι μέσα σε αυτή την απόσταση.


Στέλνοντας επιθέσεις
Πατήστε κλικ πάνω στο στόχο σας και στείλτε την επίθεσή σας με το αποικιακό σαν μία κανονική επίθεση.
Θα πρέπει να συμπεριλάβετε:
  • Αποικιακό πλοίο (αυτομάτως θα αλλάξει η επίθεση, από κανονική σε επίθεση κατάκτησης)
  • χερσαίες μονάδες (η νίκη στην ξηρά θα πρέπει να εξασφαλιστεί επίσης)
  • ναυτικές μονάδες (πολύ βασική είναι και η νίκη στην θάλασσα για να "πιάσει λιμάνι" το αποικιακό σας)
Η πιο σπουδαία μονάδα στην επίθεσή σας είναι το αποικιακό πλοίο. Δεν πρέπει να καταστραφεί υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, αλλιώς η κατάκτηση θα ακυρωθεί και τα επιζώντα στρατεύματα θα επιστρέψουν στην βάση τους. Ως εκ τούτου, η καλύτερη τακτική είναι να στείλετε παραπάνω από ένα κύματα επιθέσεων για να εξολοθρεύσετε τα εχθρικά στρατεύματα πριν να ξεκινήσει η πολιορκία της πόλης.
Στέλνοντας μαζί μονάδες υποστήριξης η αλλιώς οπισθοφυλακή
Την τελική επίθεση για την πολιορκία είναι απαραίτητο και σημαντικό να έχετε στείλει αμυντικές μονάδες υποστήριξης. Αυτές θα αποτελούνται από Διήρεις για την απώθηση των εχθρικών ναυτικών επιθέσεων και αρκετές μονάδες ξηράς με αυξημένη αμυντική αξία, ώστε να αντιμετωπίσουν τις χερσαίες επιθέσεις του αντιπάλου. Φυσικά θα υποστηρίξετε την πολιορκία σας και από άλλες πόλεις. Είναι πολύ σημαντικό να στείλετε τις αμυντικές μονάδες μέσω της εφαρμογής "Υποστήριξη" στην υπό πολιορκία πόλη, έτσι ώστε όταν φτάσουν, να βοηθήσουν τα ήδη υπάρχοντα στρατεύματα μέσα στην πόλη.
Μία πόλη μπορεί να υποστηριχτεί επίσης από Θεϊκές μονάδες, αν ο Θεός της πόλης είναι ο ίδιος με τις μονάδες που έχουν σταλεί. Αυτό ισχύει και για τις πόλεις με εξέγερση. Οπότε, αν θέλετε να στείλετε μυθικές μονάδες να υποστηρίξουν την πολιορκία σας, θα πρέπει να τις στείλετε μαζί με το αποικιακό πλοίο. Εάν όχι, τότε θα πρέπει να στείλετε μόνο τις μονάδες που ο Θεός της πόλης υποστηρίζει.

Πολιορκία

Foglalas.png
Μόλις το αποικιακό σας καταφθάσει ασφαλώς, κι ενώ διασφαλίσατε νίκη στην κατά θάλασσα και ξηρά μάχη, και διαλύσατε τον πυρήνα της στρατιωτικής άμυνας της πόλης, οι κάτοικοί της δεν είναι ιδιαίτερα υπέρ της αλλαγής του άρχοντα της πόλης. Ο κατακτητικός σας στρατός χρειάζεται ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να πείσει τους πολίτες ότι είστε καλύτερος κυβερνήτης της πόλης και να αλλάξουν στρατόπεδο ερχόμενοι με το μέρος σας.
Η διάρκεια της πολιορκίας διαφέρει από κόσμο σε κόσμο. Στους περισσότερους κόσμους εξαρτάται από την ταχύτητα του κόσμου, αλλά μπορεί να έχει τεθεί και ανεξάρτητα. Οι ακριβείς διάρκειες των πολιορκιών για κάθε κόσμο φαίνονται στη σελίδα Πληροφορίες κόσμων. Ερευνώντας την Δημοκρατία η διάρκεια της πολιορκίας αυξάνεται κατά 10%.
Κατά την περίοδο της πολιορκίας, ο αμυνόμενος δεν έχει τον έλεγχο της πόλης. Αλλά τα στρατεύματα μπορούν ακόμα να επιτεθούν ή και να υποστηριχθούν. Ο αμυνόμενος βλέπει τις εισερχόμενες επιθέσεις και τις υποστηρίξεις, αν επιλέγοντας την πόλη υπό πολιορκία, κάνει κλικ στο εικονίδιο "κινήσεις στρατευμάτων" και επιλέξει την κίνηση που δείχνει την κατάκτηση.
Σημαντικό: Κατά την πολιορκία οι επιθέσεις λειτουργούν υπέρ της άρσης της πολιορκίας και οι υποστηρίξεις υπέρ της ολοκλήρωσής της. Άρα κατά την φάση της επίθεσης προς την πόλη οι επιθέσεις σας βοηθάνε, κατά την φάση της πολιορκίας όμως είναι οι υποστηρίξεις που σας βοηθάνε.
Επιτυχής πολιορκία
Εάν ο στρατός πολιορκίας επιζήσει κατά την διάρκεια της κατάκτησης χωρίς να εξολοθρευτεί, η πόλη έρχεται στην κατοχή σας. Όλα τα κτήρια και οι έρευνες παραμένουν ως έχουν, εκτός αν σας έχουν επιτεθεί με καταπέλτες ή θεϊκές δυνάμεις. Το αποικιακό πλοίο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά, οπότε και εξαφανίζεται. Ο στρατός υποστήριξης παραμένει στην πόλη, μέχρι να τα ανακαλέσετε εσείς.
Αποτυχημένη πολιορκία
Το αποικιακό πλοίο καταστρέφεται εάν κάποιος σας επιτεθεί στην υπό κατοχή πόλη και νικήσει είτε τον στρατό ξηράς, είτε τον ναυτικό. Αυτό σημαίνει ότι έχετε ηττηθεί όταν όλος ο χερσαίος ή ναυτικός στρατός εξολοθρευτεί και ο αντίπαλος δεν έχει χάσει όλο τον στρατό του κατά την διάρκεια της επίθεσης. Σε αυτή την περίπτωση, η πολιορκία σταματάει, το αποικιακό σκάφος βυθίζεται και η πόλη επιστρέφει στον αρχικό της κάτοχο.

Πόλεις-φαντάσματα

Έστω ότι στείλατε στρατεύματα επίθεσης με στόχο μια πόλη-φάντασμα πριν φτάσει το αποικιακό πλοίο, -οπότε βρίσκεστε κατά τη διάρκεια της επίθεσης-, αλλά αυτά τα στρατεύματα επιτεθούν αφού φτάσει το αποικιακό σας πλοίο (έχει ξεκινήσει η διαδικασία της πολιορκίας δηλαδή), τότε ο στρατός συμπεριφέρεται διαφορετικά σε πόλεις με ιδιοκτήτες απ' ότι σε πόλεις-φαντάσματα. Αν μια πόλη έχει ιδιοκτήτη, τότε τα επιτιθέμενα στρατεύματα κάνουν μια ανάπαυλα και πίνουν ένα καφέ και επιστρέφουν στην πατρίδα τους, -χωρίς να επιτεθούν στην πολιορκία σας. Αν η πόλη είναι φάντασμα όμως, ο επιτιθέμενος στρατός δίνει κανονική μάχη, οπότε υπάρχει περίπτωση να χάσετε και να αρθεί η πολιορκία.

Κατάκτηση με Εξέγερση

Αυτός ο τύπος κατάκτησης εφαρμόζεται στους Κόσμους με σύστημα κατάκτησης την Εξέγερση. Σε όλους τους άλλους κόσμους κάνετε "Κατάκτηση με Πολιορκία" (δείτε το παραπάνω κεφάλαιο).

Σε αυτό το σύστημα κατάκτησης, υπάρχουν δύο στάδια που θα αντιμετωπίσετε: στο πρώτο στάδιο πρέπει να πείσετε τους κατοίκους της πόλης ότι ο τωρινός άρχοντας δεν είναι κατάλληλος για να κυβερνήσει (οπότε και κάνετε επιθέσεις για να εγείρετε μια εξέγερση), και στο δεύτερο στάδιο θα πρέπει να στείλετε το αποικιακό σας πλοίο για να αποδείξετε ότι είστε ο κατάλληλος άρχοντας για να διοικήσει αυτή την πόλη (κατά την διάρκεια της εξέγερσης το αποικιακό πλοίο κατακτά την πόλη).

Λεπτομέρειες της κατάκτησης με εξέγερση

Επίθεση

Lazitas02.png

Όταν έχουν συμπληρωθεί οι απαιτήσεις για μια επιτυχή εξέγερση, θα πρέπει να στείλετε επιθέσεις με εξέγερση (διαλέγοντας το κατάλληλο εικονίδια στην επισκόπηση της επίθεσης) και τότε θα πρέπει να εξολοθρεύσετε τουλάχιστον όλο τον στρατό ξηράς της πόλης-στόχου. Οι κάτοικοι τότε αρχίζουν να αναρωτιούνται εάν πραγματικά τους κυβερνά ο σωστός άρχοντας. Περνάει κάποιο χρονικό διάστημα πριν οι φήμες και οι ψίθυροι των κατοίκων έχουν εξαπλωθεί σε όλη την πόλη και η δυσαρέσκεια κλιμακώνεται. Ως εκ τούτου, 12 ώρες μετά από μια επιτυχημένη επίθεση, μια εξέγερση στην πόλη θα ξεσπάσει (αυτός ο χρόνος είναι προκαθορισμένος, δεν εξαρτάται από την ταχύτητα κόσμος).

Πολλές εξεγέρσεις μπορούν να ξεκινήσουν σε μία πόλη στην ίδια στιγμή. Μόνο παίκτης που έχει ξεκινήσει μια εξέγερση μπορεί να κατακτήσει την πόλη, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί κάποιος να κατακτήσει πόλη που έχει βάλει άλλος σε εξέγερση.

Ένας παίκτης δεν μπορεί να ξεκινήσει μία καινούρια εξέγερση αν έχει ήδη εγείρει κάποια τις προηγούμενες 24 ώρες. Επίσης, επέκταση του χρόνου της εξέγερσης είναι αδύνατο να γίνει.

Εξέγερση

Lazitas03.png

Κατά την εξέγερση, ο πληθυσμός της πόλης θέλει να σας δεχθεί ως τον νέο ηγέτη τους. Άλλωστε με την επιτυχημένη επίθεσή σας του δείξατε ότι είστε πιο ανταγωνιστικός κυβερνήτης από αυτόν που έχουν αυτή τη στιγμή. Επομένως, αν στείλετε άλλη μία επιτυχημένη (κανονική) επίθεση, που να συμπεριλαμβάνει αποικιακό πλοίο κατά την περίοδο αυτή, μπορείτε να πάρετε άμεσα τον έλεγχο της πόλης.

Πρέπει όμως να γνωρίζετε δύο πράγματα:

  • Ακόμα και όταν ο λαός της πόλης εξεγείρεται, ο τρέχων ηγέτης διατηρεί τον πλήρη έλεγχο της πόλης του, άρα μπορεί να διατάξει και να στρατολογήσει στρατεύματα, ή να καλέσει άλλες μονάδες προς υποστήριξη, τα οποία πρέπει να έχετε εξουδετερώσει πριν φτάσει το αποικιακό σας.
  • Και σε αυτήν την περίπτωση, τόσο οι χερσαία όσο και η κατά θάλασσα μάχη πρέπει να είναι νικηφόρες!

Σημείωση: Για να γίνουν τα πράγματα ακόμα πιο περίπλοκα έχετε μόνο 12 ώρες μετά την έναρξη της εξέγερσης, για να φτάσει το αποικιακό πλοίο στην υπό εξέγερση πόλη. Όταν παρέλθει το διάστημα αυτό, ο ηγέτης της πόλης θα καταφέρει να καταστείλει την εξέγερση. (Ο χρόνος δεν εξαρτάται από την ταχύτητα του κόσμου.)


Πόλεις - Φαντάσματα σε Κόσμους με Εξέγερση

Μπορείτε βέβαια να κατακτήσετε πόλεις-φαντάσματα σε κόσμους με εξέγερση. Αλλά δεδομένου ότι δεν υπάρχει κανένας ηγέτης να επαναστατήσουν εναντίον, μια επίθεση για να προκαλέσει μια επανάσταση δεν είναι απαραίτητη. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να στείλετε ένα αποικιακό πλοίο (που να συνοδεύεται από τα απαραίτητα για την προστασία του, στρατεύματα ) να καταλάβει αυτή την πόλη και να την εντάξει σε αυτοκρατορία σας. Εάν το αποικιακό πλοίο επιβιώσει κατά την άφιξή του, η πόλη θα είναι δική σας αμέσως, με την προϋπόθεση ότι θα έχετε τις απαραίτητες προϋποθέσεις (επαρκείς πόντους πολιτισμού) για μία ακόμα πόλη. Στην πόλη, από την οποία το αποικιακό πλοίο σαλπάρει, δεν χρειάζεται κατ 'ανάγκη να έχει ερευνηθεί η "Εξέγερση" για να γίνει επιτυχής η κατάληψη της πόλης - φάντασμα.

Σας έχουν κατακτήσει;

Και οι εχθροί πήραν τα πάντα από εσάς; Μην ανησυχείτε, στο Grepolis αυτό δεν σημαίνει το τέλος του κόσμου για εσάς. Αν η όμορφη πόλη σας έγινε το βραβείο-αμοιβή ενός άλλου παίκτη, θα έχετε την ευκαιρία να ξεκινήσετε μια νέα αυτοκρατορία αμέσως, όπου μπορείτε να αποφύγετε όλα τα λάθη που μπορεί να κάνατε στην προηγούμενη προσπάθειά σας. Φυσικά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι κατά την επανεκκίνηση, οι πόλεις σας θα είναι λίγο πίσω από τις άλλες μεγαλύτερες πόλεις. Αλλά το διορθώνουμε αυτό, τοποθετώντας την νέα σας πόλη σε μια θέση όπου οι γείτονές σας έχουν ένα παρόμοιο επίπεδο, όπως εσείς. Έτσι, ένα νέο ξεκίνημα είναι μια μεγάλη ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε τις γνώσεις που έχετε αποκτήσει και θα αναπτυχθείτε και θα γίνετε μια πολύ πιο ισχυρή δύναμη για την επόμενη φορά.